Ove nedelje odluka o sporazumu s Teheranom?

Izvor: VOA, 23.Mar.2015, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove nedelje odluka o sporazumu s Teheranom?

Ove nedelje bi moglo da se utvrdi da li su višegodišnji pregovori svetskih sila i Irana o spornom nuklearnom programu Teherana urodili plodom.

Kako se približava rok za postizanje okvirnog sporazuma, krajem meseca, u javnosti se sve više oglašavaju učesnici međunarodnih pregovora, dok oprezni američki zakonodavci planiraju sledeći potez Kongresa, u slučaju da sporazum bude postignut.

Pregovori napreduju, ali oprez nikad nije na odmet, smatra američki >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << državni sekretar Džon Keri.

Mi ništa ne radimo na prečac. Ovo je proces koji traje dve i po godine i više, ali jasno nam je da fundamentalne odluke moraju biti donete sada, jer kako vreme prolazi to neće biti ništa lakše. Želimo pravi sporazum”.

Taj stav mogao se čuti nešto kasnije i od britanskog šefa diplomatije Filipa Hamonda.

Tokom pregovora je došlo do značajnih pomaka u nekim oblastima, ali ima i onih u kojima se ne slažemo. Sada je na Iranu da donese neke veoma teške odluke, ukoliko želimo da vidimo napredak”.

Međutim dok većina pregovarača, o statusu razgovora, govori uopšteno, Iran ide u detalje. Veliki ajatola Ali Hamenei kaže da, ako i kada se postigne sporazum, međunarodne sankcije Iranu moraju biti ukinute i ukazuje na neslaganje unutar američkog Kongresa, u kojem većinu čine republikanci. Bez obzira na to, iranski predsednik Hasan Rohani opsao je razlike u stavovima kao  “ništa što se ne može rešiti”.

U međuvremenu predesdavajući senatskog odbora za spoljnu politiku Bob Korker potvrdio je svoj stav, da bi članovi Kongresa trebalo da daju svoje mišljenje o sporazumu koji bude postignut.

Predsednik Barak Obama smatra da je sporazum postignut dijalogom, sa Iranom najbolje rešenje, ali director CIA-e Džon Brenan kaže da i ukoliko ne dođe do sporazuma, ostaju neke druge opcije.

Brenan je upozorio na “ogromne izdatke i posledice” po Iran ukoliko bude radio na izgradnji nuklearnog oružja i dodao da “postoji mnogo toga što Sjedinjenim Državama stoji na raspolaganju da spreče Iran da se domogne atomske bombe”.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.