Ove 4 korovske biljke imaju lekovita svojstva

Izvor: Kurir, 05.Avg.2015, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove 4 korovske biljke imaju lekovita svojstva

Umesto da ih uništavate, ove biljke iskoristite u pripremi jela i poboljšajte svoje zdravlje

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Ako ste krenuli u obračun s korovom, umesto da bacite počupane biljke, možete ih iskoristiti u pripremi jela. Naime, neke od čestih biljnih vrsta koje se mogu naći u našim dvorištima imaju izuzetna lekovita svojstva.

Ipak, važno je da budete precizni u prepoznavanju korova. Takođe, izbegavajte da u ishrani koristite >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << biljke koje su blizu saobraćajnica, izvora zagađenja ili one koje su tretirane hemijskim sredstvima.

Maslačak

Ovo je jedna od najzdravijih biljaka na planeti. Kompletna biljka je jestiva. Listovi sadrže velike količine vitamina C, A, K, ali i kalcijum, gvožđe, mangan i kalijum.

Listove možete dodati supama ili od njih napraviti salatu.

Tušt

Ova biljka je poznata i pod nazivima tušanj, tušac i portulak. Karakterišu je zeleni mesnati i sočni listovi i cvetići zvezdastog oblika. Obično se može naći u pukotinama asfalta. Ova biljka je bogata omega 3 masnim kiselinama. Mogu se jesti stabljika, listovi i cvetići i to kao sveža salata ili blago proprženi. Ipak, vodite računa da ovu biljku ne pomešate sa mlečikom.

Bokvica

Ovo je, poput maslačka, jedna od najrasprostranejnijih biljaka. Bokvica ima slična lekovita svojstva kao i maslačak - bogata je gvožđem i značajnim vitaminima i mineralima. Listovi su najukusniji kada su mladi i nežni.

Kopriva

Lekovita svojstva ove biljke su poznata još od davnina. Ova biljka je bogata jodom, magnezijumom, kalijumom, fosforom i proteinima. Od koprove se mogu napraviti variva i lekoviti napici.Pre upotrebe prirodnih lekova obavezno konsultujte svog lekara.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Lekovita kombinacija med-cimet

Lekoviti sirup protiv holesterola i povećane težine

Napravite lekovito vino od koprive

Salata od maslačka i barenih jaja

Ne bacajte koru od lubenice - ima izuzetna lekovita svojstva

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.