Ovako Obama zahvaljuje medicinskoj sestri

Izvor: Mondo, 25.Okt.2014, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako Obama zahvaljuje medicinskoj sestri

Medicinska sestra iz Dalasa Nina Fam, koja je izlečena od virusa ebole, imala je prijem u Ovalnoj sobi Bele kuće, a američki predsednik Barak Obama joj je tom prilikom zahvalio i zagrlio je.

Foto: AP, Evan Vucci

Portparol Bele kuće Džos Irnest rekao je da je sastanak bio "prilika za predsednika da joj se zahvali na obavljanju dužnosti", prenela je agencija AP.

Fam je rekla da je "blagoslovena i srećna jer stoji danas ovde".

Ona se lečila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na Nacionalnom institutu zdravstvenog kliničkog centra u Betesdi, u američkoj saveznoj državi Merilend od 16. oktobra, a tu je došla iz Presbiterijanske bolnice u Dalasu.

Fam je zahvalila celom timu lekara i medicinskom osoblju u Dalasu i Betesdi, a posebnu zahvalnost uputila je lekaru izlečenom od ebole dr Kentu Brantliju, koji joj je donirao krvnu plazmu sa antitelima u borbi protiv ebole.

"Iako više nemam ebolu, znam da će mi biti potrebno vreme da vratim snagu", rekla je Fam na konferenciji za novinare.



Famova je na konferenciji za novinare bila u pratnji mame i sestre i naglasila je da je to iskustvo bilo "veoma stresno i ogroman izazov za nju i njenu porodicu".

"Zamolila bih za moju kao i privatnost moje porodice kada se vratim u Teksas i pokušam da se vratim normalnom životu i mom kučetu Bentliju", rekla je medicinska sestra.

Bentli je bio u karantinu od kako je kod Famove otkriven virus ebole ali testovi na njenom kućnom ljubimcu bili su negativni na virus.

Dr Entoni Faući, šef infektivnog odeljenja na Nacionalnom institutu kliničkog centra u Betesdi, rekao je da je pet uzastopnih testova pokazalo da nema virusa u njenoj krvi.

Pet testova nije norma, radi se manje, međutim tim lekara je uradio dodatna testiranja jer je Institut u Betesdi istraživačka bolnica.

"Ona je izlečena od ebole, da to bude jasno", naglasio je Fauči.

Fam je jedna od dve medicinske sestre iz Dalasa koje su inficirane ebolom tokom lečenja Tomasa Erika Dankana, koji je doputovao u SAD iz Liberije.

Dankan je preminuo od ebole 8. oktobra.

Druga medicinska sestra Amber Vinson nalazi se na lečenju u Univerzitetskoj bolnici u Atlanti i prema najnovijem saopštenju "ima napretka" u njenom lečenju kao i da testovi nisu otkrili prisustvo virusa u njenoj krvi, navela je američka agencija.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.