Ovaj leš star 2.500 godina mogao bi da promeni istoriju

Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj leš star 2.500 godina mogao bi da promeni istoriju

Veoma redak genom, star 2.500 godina je nađen kod mladog Feničanina iz Birse koji je pronađen u sarkofagu u blizini drevne Kartagine, a naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da baci novo svetlo na istoriju ljudskih migracija.

Naučnici su utvrdili da je ovaj mladić posedovao veoma redak oblik genoma koji je poznat kao U5b2c, koji je nepoznanica za moderno stanovništvo. Istraživanje je do sada objavljeno u naučnom časopisu Plos One. „Ovo je prvi primerak drevnog feničanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << genoma“, rekla je Lisa Matiso Smit, jedan od vođa ovog istraživanja. DNK je pronađen u blizini mesta Birsa, nedaleko od Kartagine.

Iako su Feničani bili veoma uticajni ljudi, relativno se malo zna o njima. Veruje se da su poreklom sa prostora na kojem se danas nalazi Liban, te da se njihov uticaj širio Mediteranom i Pirinejskim poluostrvom. Na svom putu, gradili su naselja i trgovačke stanice. Za Kartaginu, koja se nalazi u Tunisu u Severnoj Africi veruje se da je postala trgovačka luka koju su uspostavili feničanski kolonisti iz Libana.

Međutim, ovaj genom nije pronađen u Libanu, dok u Portugaliji samo jedna osoba ima U5б2c1.

Naučnici su isprva očekivali da ovaj genom nađu u Severnoj Africi ili na Bliskom istoku, ni ovakav ishod nije neočekivan jer je Kartagina bila povezana sa Mediteranom.

„Ovo je najraniji evropski srodnik koji je zabeležen u Severnoj Africi što pomaže da shvatimo istoriju Feničana, ali može i da podstakne da razmišljamo o nekadašnjim migracijama“, rekla je profesorka Matiso Smit. Analiza drevnih DNK mogućava naučnicima da otkriju gde i kada su živeli ljudi.

S obzirom na to da je genom nađen u Portugaliji nije se dovodilo u sumnju širenje trgovačke mreže Feničana, pa i genetskog materijala na tom području.

Slično Rimljanima koji su došli u Veliku Britaniju, istraživanja pokazuju da su feničanski gradovi bili veoma raznoliki i da su se često selili shodno potrebama tgovine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.