Ova skalamerija će tragati za VANZEMALJCIMA

Izvor: Blic, 29.Apr.2016, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova skalamerija će tragati za VANZEMALJCIMA

Konačno je otkriveno kako će izgledati 18 zlatnih ogledala koje će biti deo svemirskog teleskopa "Džejms Veb" i omogućiće astronomima da zavire u galaksije stare i do 200 miliona godine nakon Velikog praska.

Masivno zlatno ogledalo sastavljeno je od 18 heksagonalnih komponenti koje će zajedno činiti celinu. Hemijski sastav ovih ogledala čini element berilijum, a površina istih premazana je tankim slojem zlata koji refleksiju infracrvenog svetla dovodi u optimalno stanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Završetak izgradnje ovog moćnog teleskopa je planiran za 2018. godinu i on će tada biti najveći i najsnažniji teleskop koji je ikad postojao. Trebalo bi da bude sto puta snažniji od teleskopa Habl, a njegova ogledala tri puta veća od ogledala istog. Astronomi se nadaju da će ovaj teleskop u mnogome doprineti nastavku potrage za vanzemaljskim životom.

Najveća karakteristika ovog teleskopa će svakako biti petoslojni suncobran veličine teniskog terena koji će smanjiti zagrevanje više od milion puta. Predviđa se da će izgradnja teleskopa po njegovom završetku koštati oko 8,8 milijardi dolara, piše Dejli mejl.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.