Ova riba se razmnožavala seksom

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2014, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova riba se razmnožavala seksom

Antička oklopna riba koja je živela u jezerima na području Škotske pre 385 miliona godina razmnožavala se putem seksualnog odnosa, tvrde naučnici.

Veruje se da je Microbrachius dicki, koščata riba duga osam centimetara, bila prva životinja koja se reprodukovala seksom umesto mrestom.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Nature" i ako bude potvrđeno, biće jedno od velikih otkrića u razumevanju istorije reproduktivne biologije.

Fosili su pokazali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da su ribe muškog pola imali razvijene genitalne udove u obliku slova L. Putem njih bi prenosili spermu ženkama, koja je imala razvijene uparene kosti koje bi zaključale muški organ na jedno mesto tokom seksa.

Riba je pripadala grupi placedom - prvi kičmenjak predak čoveka.

"Placedom se smatrao grupom bez živih srodnika, ali nedavna istraživanja pokazuju da je naša evolucija duboko ukorenjena u placedomu i da mnoge karakteristike koje imamo poput vilice, zuba i uparenih udova, nastao je s ovom grupom riba", rekao je paleontolog dr Džon Long koji je bio vođa studije.

Ovo je otkriveno kada su prošle godine pronađeni fosili na Talin univerzitetu u Estoniji koje su istražili stručnjaci iz celog sveta.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.