Ova četiri tehnološka trenda će dominirati u 2017. godini

Izvor: Telegraf.rs, 19.Jan.2017, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova četiri tehnološka trenda će dominirati u 2017. godini

Savremena tehnologija nas svakim danom sve više fascinira.

Da biste bili spremni za futurističku 2017. godinu, za vas smo izdvojili četiri tehnološka trenda koji će dominirati. Dobro ih razmotrite i razmislite o tome kako da ih iskoristite za lična zadovoljstva, ali i za posao.

Internet of things – Internet stvari – pametni kućni uređaji

Internet stvari (Internet of things) predstavlja niz uređaja sa ugrađenim softverima i senzorima koji su povezani >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << na internet, što im omogućava brojne nove funkcije.

Mašine same naručuju kućne potrepštine, razmenjuju podatke s proizvođačem ili operaterom i šalju vam notifikacije putem mobilne aplikacije kojom najčešće kontrolišete ceo proces. Ovakvi uređaji su već u upotrebi, u 2017. godini oni će postati globalni fenomen.

Virtuelna realnost

U 2016. godini upoznali smo se s mogućnostima VR-a, isprobali ga, odigrali prve igrice i čuli mnogo o ogromnim potencijalima ove tehnologije.

Foto: Tanjug/AP

U godini koja je pred nama očekujemo sve širu upotrebu virtuelne realnosti, ne samo u industriji zabave, već i u mnogim drugim, a zbog posebne stručnosti osoba koje rade na VR projektima očekuje se velika tražnja ovakvih IT profesionalaca.

Mašine uče

Kao što Google pretraživač uvek „zna” šta je ono što vam je potrebno i ponekad se začudite što vam se prikazuju Facebook reklame baš za one proizvode koje ste panirali da kupite, tako će i druge elektronske naprave moći da predvide vaš izbor.

Mašine uče sve brže i brže. Skoro svaka vaša pretraga ili aktivnost na internetu ostavlja trag koji one danas umeju preciznije da analiziraju. Nemojte se začuditi ako vas uskoro preduhitre i ponude vam željene rezultate pretrage pre nego što ste i ukucali pojam koji pretražujete.

Automatizacija

Još jedna tema naučne fantastike koja postaje realnost je sve veća automatizacija. Mnoge poslove koje je do sada morao da obavlja čovek od 2017. godine će moći da rade mašine.

Ne radi se više samo o fizičkim poslovima, već i o onima za koje smo do skora bili ubeđeni da ih mašine nikako ne mogu obavljati. Dobar primer za to su novinski članci koji će se sve više proizvoditi putem algoritama.

Mnoga zanimanja će nestati, ali se zato svakodnevno razvijaju i pojavljuju nova. S jedne strane, biće vam potrebno više znanja i praktičnih veština da biste pronašli dobar posao, ali s druge strane imaćete dovoljno vremena da to sve naučite.

Informacione tehnologije su definitivno najperspektivnija oblast u kojoj možete da se usavršavate. Napredak u ovoj oblasti se dešava neprekidno. Zbog toga nemojte gubiti vreme, već započnite danas svoje obrazovanje i pripremite se za budućnost.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.