Otvoren Pupinov most

Izvor: RTS, 18.Dec.2014, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Pupinov most

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Narodne Republike Kine Li Kećang svečano su otvorili most koji povezuje Zemun i Borču. Pupinov most je znak prijateljstva Srbije i Kine, saglasni su premijeri Vučić i Li.

18.10 - Kineski premijer Li Kećang završio zvaničnu posetu Beogradu.

16.55 - Srbija će učiniti sve da se projekti dogovoreni tokom posete kineskog premijera ostvare na najozbiljniji i najkvalitetniji način, poručio premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandar Vučić.

16.30 - Premijeru Kine Li Kećangu u Skupštini Grada uručena je Povelja počasnog građanina Beograda.

15.50 - Srpski i kineski premijer prošetali su kalemegdanskim parkom i posetili Beogradsku tvrđavu.

11.25 - Zbog strateškog položaja, Srbija će imati sve veću ulogu u unapređenju saradnje 16+1, istakao je kineski premijer.

11.20 - Li Kećang: Pupinov most je zajednički plod naše dve zemlje i naša dva naroda.

11.10 - Vučić:Ništa nam nije potrebnije od mostova, da povezujemo ljude, obale, prošlost sa budućnošću, da premošćavamo prepreke i razlike.

11.02 - Svečano otvoren Pupinov most, koji povezuje Zemun i Borču.

10.50 - Uoči otvaranja mosta, srpski i kineski premijer pozdravljaju se sa okupljenim građanima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Pupinov most povezuje Zemun i Borču, ali Srbiju i Kinu, jer su ga gradile zajedno srpske i kineske kompanije.

"U prethodna dva dana održali smo mnogo važnih sastanaka, napravili ozbiljne dogovore i sklopili značajne sporazume. Ali ovaj događaj daleko je značajniji od onoga što smo radili u prethodna dva dana, jer je ovo događaj koji veliča dela, a ne prazne reči", rekao je Vučić nakon svečanog otvaranja mosta.

"Nama ništa nije potrebnije od mostova, da povezujemo ljude, da povezujemo obale, prošlost sa budućnošću, da premošćavamo prepreke i razlike", istakao je premijer Srbije.

Vučić je citirao nobelovca Ivu Andrića koji je govorio da ništa nije značajnije od mostova.

"Povezivanje je potrebnije više od svega kako bi smo premošćavali razlike", naveo je premijer i dodao da most nije obična građevina koja je savladala vodenu prepreku, već da on povezuje Srbiju i Kinu.

Premijer je rekao da je most dobio ime na predlog građana po Mihajlu Pupinu.

"Mi narod Srbije vratili smo bar deo onoga što je Pupin dao", istakao je Vučić i dodao da mu je velika čast da otvori most kao simbol prijateljstva Srbije i Kine.

Srpski premijer je rekao da je most samo početak saradnje i da će se ona nastaviti gradnjom kilometara pruga i puteva.

Vučić je zahvalio na podršci predsedniku Srbije Tomislavu Nikolići i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

"Ugovore koji su potpisali pre mnogo godina iz prethodne vlade mi smo završili", rekao je premijer i zahvalio Draganu Đilasu na njihovom doprinosu.

"Most je toliko važna i divna građevina. Ovaj most biće znak prijateljstva između Kine i Srbije, ali i svih građana Srbije", istakao je Vučić.

Kineski premijer Li Kećang rekao je da su i kineski i srpski narod uložili maksimalne napore kako bi most koji povezuje Zemun i Borču bio uspešno izgrađen.

"Ovo je zajednički plod naše dve zemlje i naša dva naroda", rekao je Li.

On je zahvalio svima koji su doprineli izgradnji mosta – i političarima, i radnicima, ali i običnim ljudima.

Kineski premijer je istakao da je pruga Beograd–Budimpešta u skladu sa standardima i zakonima Evropske unije i da će ona biti povezana sa Lukom Pirej u Grčkoj.

Li se osvrnuo i na Samit šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, navodeći da je Beograd bio pravi izbor za mesto odražvanja samita "Beogradski susret".

"Zbog strateškog položaja, Srbija će imati sve veću ulogu u unapređenju saradnje 16+1", istakao je kineski premijer.

O mostu 

Već odomaćenog naziva "Kineski", most koji je dobio ime po Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija, a deo je Severne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra grada.

Radovi na mostu Zemun–Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.482 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Pristupne saobraćajnice će biti dugačke ukupno 21,6 kilometara i deo od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. godine. Taj most će biti veza sa putnim koridorima 10 i 11.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Na prvom mostu izgrađenom na Dunavu nakon 79 godina, koji je spojio obale Zemuna i Borče, uspešno su obavljena probna opterećenja i taj velelepni infrastrukturni objekat zajedno sa 10 kilometara pristupnih saobraćajnica je otvoren.

Premijeri Vučić i Li prošetali su Kalemegdanom, nakon otvaranja Pupinovog mosta. Kineski premijer završio je posetu Beogradu, a u Skupštini grada sa premijerom Vučićem prisustvovao je ceremoniji na kojoj su mu gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević uručili Povelju počasnog građanina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvoren Pupinov most

Izvor: RTV Pink, 18.Dec.2014

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Narodne Republike Kine Li Kećang svečano su otvorili most koji povezuje Zemun i Borču. Pupinov most je znak prijateljstva Srbije i Kine, saglasni su premijeri Vučić i Li.....Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Pupinov most povezuje...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.