Otvaranje Narodnog muzeja na Blic UNUTARNJA TESKOBA

Izvor: Blic, 23.Jul.2016, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje Narodnog muzeja na "Blic" UNUTARNJA TESKOBA

Morisa Utrila mnogi prepoznaju pre svega kao slikara urbanih motiva. Jedan od velikih slikara rođen na Monmartru slikao ga je celog života.

Sin tada veoma mlade slikarke i modela Suzan Valadon dobio je prezime po španskom likovnom kritičaru Migelu Utrilu, koji je odlučio da mu podari prezime kao gest dobre volje dok je pravi Utrilov otac ostao neprepoznat među čuvenim umetnicima Monmartra.

Moris je počeo da slika sa 19 godina na insistiranje majke, koja je verovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će mu slikanje pomoći da se izvuče iz alkoholizma, čija je bio žrtva od dečačkih dana. Valadon ga je u početku podučavala slikanju, ali je naposletku uglavnom bio samouk.

Prvi put je izlagao u Jesenjem salonu 1909. godine i odmah doživeo uspeh, da bi 1928. godine bio odlikovan i Ordenom francuske Legije časti.

“Ulica Sen Vensan” jedno je od mnogih dela kojima je ovekovečio ovu četvrt. Njegove slike, iako uglavnom toponimski precizne i kompozicijski jednostavne, suptilno odišu usamljenošću i emotivnom prazninom.

Uprkos statičnim kompozicijama urbanih pejzaža, nagla skraćenja u slikanju perspektive donose podmukli osećaj vrtoglavice, svedočeći o unutarnjoj teskobi. Slika iz Narodnog muzeja nabavljena je tridesetih godina za beogradski muzej.

Moris Utrilo inspirisao je buduće generacije umetnika da otkriju svoj umetnički put.

Od maja do oktobra remek-dela u "Blicu"

Narodni muzej u Beogradu je najznačajniji, najstariji i centralni muzej Srbije, danas, nakon 172 godine rada i razvoja, obuhvata više od 450.000 predmeta koji čine jedinstvenu celinu kulturnog nasleđa Srbije, centralnog Balkana i Evrope. Dospeli su u Narodni muzej mahom istraživanjima, otkupima ili poklonima dobrotvora, kojih je u dugoj i bogatoj istoriji ove muzejske kuće bilo kako među vladarima tako i još više među običnim građanima. „Blic“ i „Uniqa osiguranje“ iz nedelje u nedelju od maja do oktobra zaviruju u ovo neprocenjivo blago i predstavljaju neke od eksponata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.