Otkrivene promene gena povezane sa šizofrenijom

Izvor: Blic, 24.Jul.2014, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivene promene gena povezane sa šizofrenijom

Naučnici su uspeli da identifikuju više od 100 genetskih varijacija povezanih s visokim rizikom oboljevanja od šizofrenije, čime se otvara put ka boljem lečenju.

Međunarodni konzorcijum genetičara ispitao je 150.000 osoba, od kojih 37.000 obolelih od te psihijatrijske bolesti.

Naučnici su uspeli da otkriju 128 nezavisnih promena na genima u 108 regija ljudskog genoma, od kojih 83 mogu da stvore predispoziciju za oboljevanje od šizofrenije.

Većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tih promena se odnosi na gene uključene u prenos informacija između neurona (neurotransmitera) kao i u osnovne funkcije pamćenja i učenja.

Šizofrenija koja se obično javlja u mladosti, pogađa više od 24 miliona ljudi širom sveta. Bolest se manifestuje akutnim epizodama psihoze, koji mogu uključivati halucinacije, i hronične simptome kao što su intelektualni i emotivni poremećaji.

Iako mnogi lekovi mogu pomoći, oni leče simptome psihoze, ali malo utiču na poremećene kognitivne funkcije pacijenta.

Stručnjaci u studiji, objavljenoj u najnovijem broju naučnog časopisa Nejčer (Nature) navode da postoji povezanost gena imuniteta i rizika od šizofrenije, što dodatno pojačava hipotezu o vezi između disfunkcije imunog sistema i te bolesti.

"Ti novi rezultati mogu da podstaknu nalaženje novih vidova terapije protiv šizofrenije", rekao je autor studije Majlkl O'Donavan sa Univerziteta u Kardifu.

"Studija potvrđuje da je genetika jedan od glavnih uzroka bolesti", navodi Nejčer u komentaru studije u kojoj je učeštvovalo 300 naučnika iz 35 država.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Promena gena povezana sa šizofrenijom

Izvor: B92, 24.Jul.2014

Naučnici su uspeli da identifikuju više od 100 genetskih varijacija povezanih s velim rizikom obolevanja od šizofrenije, čime se otvara put ka boljem lečenju...Foto: momo/Flickr.com..Međunarodni konzorcijum genetičara ispitao je 150.000 osoba, od kojih 37.000 obolelih od te psihijatrijske bolesti...Naučnici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.