Otkrivena bista Džambila Džambajeva

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena bista Džambila Džambajeva

Bista pesnika iz Kazahstana Džambila Džambajeva otkrivena je u Bulevaru Mihajla Pupina u Beogradu.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i predsednik Srbije Tomislav Nikolić položili su cveće ispred biste Džambil Džambajev (1846-1945).

Na spomeniku, poklon Kazastana Beogradu, piše "Povodom prve posete Republici Srbiji predsednika Republike Kazahstana Nursultana Nazarbajeva".

Otkrivanju spomenika prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i članovi Vlade.

Predsednik Kazahstana je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zbog časti koju je Srbija ukazala njegovom narodu na 170 godina od rođenja pesnika Žabajeva.

"Njegova filozofija i njegovi stihovi su njegov autorski rad i sva omladina je upoznata sa njegovim radom", rekao je Nazarbajev.

On je kazao da je danas dogovoreno da se kazaški studenti školuju u Srbiji, kao i srpski u Kazahstanu, kao i da je predložio da se organizuju Dani kulture Kazahstana u Srbiji i Dani kulture Srbije u Kazahstanu.

Nikolić je zahvalio predsedniku Nazarbajevu što je povodom svoje prve posete Srbiji darovao spomenik kazaškog umetnika.

"Sa obećanjem da ćemo uzvratiti jednakim darom kazaškoj prestonici i željom da i taj spomenik u Astani bude poziv građanima Kazahstana da se upoznaju i otkrivaju našu kulturu i tradiciju, još jednom hvala na ovom znamenju koje će zauvek svedočiti prijateljstvo i bliskost naših država i naroda", rekao je Nikolić.

On je rekao i da je Žabajev svojim univerzalnim poetskim motivima, pre svega patriotskim, socijalnim i ljubavnim, razumljiv čitaocima izvan granica svoje zemlje.

"Drago mi je što je zajedno sa spomenikom stigao i prvi prevod izbora pesama Džambila Džambajeva na srpski jezik", kazao je Nikolić.

Nikolić: Da se nikad ne umorimo u želji da saznamo što više

Predsednik Srbije je kazao da je neophodno da se svi koji žele da premoste geografske daljine zainteresuju i otkrivaju baštinu i tradiciju drugih zemalja.

"Neka ovaj svečani trenutak bude poziv da se nikad ne umorimo u želji da saznamo što više, da razumemo što više i da otkrivamo što više svu lepotu, posebnost, naročito kazaške kulture", rekao je Nikolić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je dočekao dva predsednika i premijera Srbije, rekao je da je predsednik Nazarbajev učinio Srbiji veliku čast svojim dolaskom i željom da upozna Beograd.

On je zamolio predsednika Kazahstana da građanima te države prenese zahvalnost svih građana Srbije na spomeniku koji od danas postaje novo mesto okupljanja Novobeograđana.

"Za nas je ovaj spomenik najznačajnijeg kazaškog umetnika simbol prijateljstva i obaveza da to prijateljstvo čuvamo i unapređujemo", rekao je Mali.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.