Otkrivamo tajnu o začinima: Ne ide sve sa svim i u sve

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2015, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivamo tajnu o začinima: Ne ide sve sa svim i u sve

Osim ako recept to posebno ne nalaže, nemojte da koristite više od tri začina u jednom jelu. Izuzetak su dobro usklađene začinske mešavine koje se često koriste u indijskoj kuhinji. Nije ni svejedno šta ćete upotrebiti za pečeno meso, a šta za variva ili umake i kako se začini "podnose" u kombinacijama.

Generalno, mera je četvrtina kašičice suvih začina po kilogramu mesa ili na svakih pola litre supe. Ako umesto suvih koristite sveže trave, preporučenu dozu u receptu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << treba utrostručiti.

Jedan od najčešćih začina kod nas, uz so i biber, je mlevena crvena paprika. 
Neka jela ne bi bila ono što jesu da nema paprike. S njom se slažu biber, beli luk, peršun, bosiljak i majčina dušica. Treba je oprezno kombinovati s lovorom i ruzmarinom da je ne bi zasenili.

Uz mlevenu papriku popularan je i peršun zbog blage arome. Prženim naseckanim peršunom posipaju se prženo meso i povrće, a sitno naseckani listići odličan su dodatak maslacu i raznim umacima. Dodaje se u marinade s belim lukom i maslinovim uljem. 


U mediteranskoj kuhinji omiljeni su origano i lovor. Origano se dodaje u jela od paradajza, umacima, kao začin uz sir, gustim supama i specijalitetima od povrća. Dobar je u kombinacijama s belim lukom, peršunom, timijanom, bosiljkom, estragonom i mažuranom.

Osušeni list lovora mora biti maslinasto zelen. Ako je smeđe nijanse, nema arome. Lovorom se aromatiziraju mesna jela, a posebno divljač. Temeljni je sastojak začinske mešavine bouquet garni.

- Ruzmarin: Dobro se slaže s narandžinom korom i celerom, prazilukom i kaduljom

- Ljuta ili slatka paprika: Paprikom začinite gulaše, perkelt, jela od junetine i divljači. Pristaje i uz slatkovodnu ribu.

- Kim: Njime se začinjavaju krompir, meso, variva od kelja, cvekla, sveži i kiseli kupus. Omiljen je začin za hleb i peciva.

- Vlašac: Kombinuje se s peršunom, krasuljicom i estragonom kao i majoranom i koprom.

- Mirisi Azije: Zvezdasti anis, klinčići, cimet i semenke koromača dobar su spoj.

- Bosiljak pristaje uz lavandu, čubar, semenke koromača, lovor i ruzmarin.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Najbolje kombinacije suvih i svježih začina

Izvor: BanjalukaLive.com, 30.Maj.2015

Ukoliko dodajete više začina, važno ih je uskladiti kako bi se istakao ukus jela, a ne zasjenio intenzivnim aromama. Osim ako recept to posebno ne nalaže, nemojte da koristite više od tri začina u jednom jelu. Izuzetak su dobro usklađene začinske mješavine koje se često koriste u indijskoj...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.