Osnivač Pegide osuđen zbog vređanja izbeglica na internetu

Izvor: B92, 03.Maj.2016, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivač Pegide osuđen zbog vređanja izbeglica na internetu

Berlin -- Osnivač nemačkog pokreta Pegida Luc Bahman osuđen je na kaznu od skoro 10.000 evra za podsticanje rasne mržnje.

Kako se navodi, osuđen je za to što je izbeglice nazivao "stokom" i "đubretom" na društvenim mrežama.

Osnivaču desničarskog pokreta Pegida (Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada) naloženo je da plati 9.600 evra zbog komentara na Fejsbuku, prenosi AFP.

Na suđenju u Drezdenu, državni tužioci su tražili da Bahman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobije sedam meseci zatvora dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Pokret Pegida se oštro protivi liberalnoj migracionoj politici Angele Merkel zahvaljujući kojoj je prošle godine u Nemačku stiglo više od milion tražilaca azila.

Bahman koj je suđenje nazvao "poltičkim šouom" a njegova advokatica Katja Rejčel tvrdi da on nije pisao uvredljive poruke već je njegov Fejsbuk nalog "hakovan".

Međutim na sudu su takođe prikazani snimci skupa Pegide u januaru 2015. godine na kom je Bahman branio svoje komentare na Fejsbuku rekavši da je jednostavno "koristio reči koje je svako bar jednom upotrebio."

Pegida je uspevala da na svoje skupove privuče oko 25,000 ljudi ali interesovanje je počelo da opada nakon što su mediji naširoko izveštavali o njegovim preterano rasističkim izjavama i "selfijima" na kojima je imao istu frizuru i brkove kao Hitler.

Rejting je međutim počeo da mu se popravlja s dolaskom desetina hiljada tražlaca azila iz Sirije, Iraka i Avganistana u Nemačku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.