Izvor: Blic, 26.Okt.2016, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođeni za primanje mita u aferi "citostatici"

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas bivšeg načelnika odeljenja pedijatrijske onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju KCS Zorana Bekića i još dvoje optuženih za primanje mita, jer nije dokazano da su za imovinsku korist favorizovali lekove određenih farmaceutskih kuća.

Osim Bekića, optužbi su oslobođeni Zoran Tomašević i Ivana Popović, a sud je zaključio da nije bilo dokaza da su optužženi uzimali mito, kao i da sud nije prihvatio svedočenje Gorana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Orića koji je tvrdio kako je dao 65.000 evra mita.

Tužilaštvo za organziovani kriminal ima pravo da uloži žalbu na oslobađajuću presudu.

Ovaj proces, poznat kao "afera citostatici" ili "kraba", počeo je hapšenjem nekadašnjeg direktora tog Instituta Nenada Borojevića 2009. godine, ali je on 2012. izvršio samoubistvo, pa je postupak protiv obustavljen.

Na optužnici je najpre bilo osam okrivljenih, ali je u međuvremenu ostalo troje.

Kako je nakon hapšenja osumnjičenih bilo saopšteno iz policije i tužilaštva, lekari sa Instituta za onkologiju sumnjiče se da su se od marta 2007. do kraja 2009. sa predstavnicima farmaceutskih kuća dogovorili da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika, kao i o planiranim postupcima javnih nabavki.

Takođe im se na teret stavljala povećana potrošnja citostatika određenih farmaceutskih kuća.

Lekari su prema tim optužbama za uzvrat od farmaceutskih kompanija dobijali novac.

Na račune lekara bio je uplaćivan novac za navodne autorske honorare, a sumnja se da su uzimali oko pet odsto od celokupnog ostvarenog prometa citostatika.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Oslobođeni osumnjičeni za aferu "citostatici"!

Izvor: Mondo, 26.Okt.2016

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas bivešeg načelnika odeljenja pedijatrijske onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju KCS Zorana Bekića i još dvoje optuženih za primanje mita...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Sud je odlučio da nije dokazano da su oni za imovinsku korist...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.