Osetljivost na gluten ipak postoji?

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2015, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osetljivost na gluten ipak postoji?

Intolerancija na gluten je zdravstveni problem, zaključila je nova studija.

Ova tema već ruže vreme izaziva debatu među naučnicima, pri čemu su brojni stručnjaci smatrali da osetljivost na gluten zapravo nije zdravstveni problem.

Nova studija sprovedena na Nacionalnom institututu za zdravlje u SAD obuhvatila je niz pacijenata za koje se sumnjalo da pate od osetljivosti na gluten, koja nije posledica celijakije.

Ove osobe nisu bile alergične na pšenicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali se sumnjalo da je gluten uzrok njihovih tegoba s probavom.

Nasumično su podeljeni u dve grupe: u jednoj je bila grupa koja je jela niske doze glutena svakodnevno, dok je druga dobijala placebo od pirinčanog skroba tokom jedne nedelje. Posle toga, učesnici su zamenili pozicije.

Naučnici su otkrili da je kod 59 odsto pacijenata uzimanje glutena pogoršalo simptome, poput bolova u stomaku, nadutosti i depresije. Ti simptomi bili su “ozbiljniji kada su ispitanici dobili gluten umesto placeba”.

Pošto je studija bila manjeg obima, teško da će na osnovu njenih rezultata konačno doći do konsenzusa među naučnicima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.