Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Okt.2014, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Vlada odustala od predloga o oporezivanju interneta

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da se povlači predlog mađarske vlade o oporezivanju korišćenja interneta od 2015.

"Oporezivanje interneta ne može da se uvede u sadašnjoj formi... To ne može da se usvoji u ovim uslovima", rekao je Orban u intervjuu za državni radio.

Desetine hiljada demonstranata izašlo je u nedelju i u utorak na ulice Budimpešte da protestuju zbog plana mađarske vlade. Protesti su održani i u nekoliko drugih mađarskih gradova i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << ispred nekih mađarskih ambasada u zemljama EU.

Demonstranti su pozvali Orbana da odustane od plana prema kome će provajderi internet servisa morati mesečno da plate porez od 700 forinti (2,27 evra) po korisniku i 5.000 forinti po firmi mesečno. Građani strahuju da bi se taj trošak prebacio na njih. Vlada je najavila ovaj predlog prošle nedelje, bez prethodnih

konsultacija sa grupama iz industrije i sa poslanicima vladajuće partije Fides.

Za večeras su demonstranti najavili "manifestaciju proslave" zbog odluke vlade da odustane od predloga.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.