Opštinske obveznice unosnije od štednje

Izvor: RTS, 26.Nov.2014, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštinske obveznice unosnije od štednje

Umesto štednje u banci, građani će moći da ulažu u opštinske obveznice koje imaju veće kamate, što znači i veću zaradu. Obveznice će biti i na Beogradskoj berzi, tako da njihova vrednost može da raste, kaže za RTS Aleksandar Bućić.

Aleksandar Bućić iz Stalne konferencije gradova i opština je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će svi zainteresovani, bilo da su to građani Srbije ili drugih zemalja, fizička ili pravna lica, moći da upišu opštinske obaveze.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Ovo je potpuno nova mogućnost štednje za građane. Za prvu emisiju obveznica važno je reći da će u 96 filijala Banke Inteza građani moći da upišu obveznice grada Šapca", rekao je Bućić.

Vrednost jedne obveznice je 10.000 dinara, a korist će imati i građani i opštine.

"Najvažnije je da je kamatna stopa značajno viša nego što je kamata na štednju. Primera radi, kamata koju sada možete da dobijete je ispod dva odsto, a obveznice Grada Šapca će biti šest", kaže Bućić.

Kao prednost ovakvog ulaganja, Bućić ističe i to što kod opštinskih obveznica nema poreza na prihode od kamate, kao što je to kod štednje.

"Ovo je prilika za one koji mogu da investiraju i ostvare mnogo veću zaradu. Obveznice ne mogu biti niže od 10.000 dinara, biće i na Beogradskoj berzi, tako da vrednost može da raste, a građani će moći i na taj način da profitiraju", kaže Bućić.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave na ovaj način mogu da se zaduže samo za kapitalne investicije, a građani štednjom i zaradom na kamati poboljšavaju situaciju u lokalnoj infrastrukturi.

Mogućnost raspisivanja obveznica na raspolaganju je svim gradovima: Prvu emisiju sprovodi grad Šabac, a sledi Stara Pazova.

Upis obveznica Grada Šapca počinje 4. decembra, a građani će poziv i dodatne informacije moći da vide u dnevnim novinama, prostorijama opštine, banci koja će biti zadužena za opštinske obveznice, kao i na njihovim sajtovima.

"Građanima je namenjeno 20.000 obveznica, a 20.000 je namenjeno za pravna lica, što je ukupno 400 miliona dinara", rekao je Bućić i pozvao građane da razmisle o investiciji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Opštinske obveznice unosnije od štednje

Izvor: GdeInvestirati.com, 26.Nov.2014

BEOGRAD - Aleksandar Bućić iz Stalne konferencije gradova i opština je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će svi zainteresovani, bilo da su to građani Srbije ili drugih zemalja, fizička ili pravna lica, moći da upišu opštinske obaveze..."Ovo je potpuno nova mogućnost štednje za građane....

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.