Opozicija želi Vladu sa Mićićem na čelu

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2015, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija želi Vladu sa Mićićem na čelu

BANJALUKA - Savez za promjene (SZP) u predstojećem periodu radiće na formiranju nove skupštinske većine koja bi Mići Mićiću, bijeljinskom gradonačelniku i funkcioneru SDS-a, dala mandat za sastav nove Vlade RS.

Ovo su nakon sastanka u banjalučkom sjedištu SDS-a najavili lideri ove koalicije, Mladen Bosić (SDS), Mladen Ivanić (PDP), Dragan Čavić (NDP) i Milanko Mihajlica (SRS RS), uz podršku Ace Prelića, predsjednika SSSSB, kao i Adama Šukala, lidera Napredne Srpske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Bosić je ocijenio da je stanje u RS "neodrživo", te da je neophodna nova vlada "koja će imati odgovornost prema budućnosti RS i stvaranju pravne države".

"Dogovorili smo da krenemo u aktivnosti prikupljanja skupštinske većine i na koji ćemo način vršiti koordinaciju i zajednički nastup stranaka. Kada se sakupi većina, sve stranke i svi učesnici su spremni da daju podršku Mići Mićiću kao mandataru za sastav nove Vlade RS", rekao je Bosić.

Ivanić je dodao da će jedna od prvih aktivnosti biti podrška inicijativi da se na dnevni red Narodne skupštine "stavi priča o kupovini poslanika".

"Naš će zajednički stav biti da se zatraži hitna sjednica NS RS, jer je u pitanju ozbiljna afera. To je, istovremeno, test i za sve poslanike, nevezano iz koje su partije, opozicije ili većine, da se opredijele hoće li ostati pri istinskim demokratskim vrijednostima ili će se opredijeliti da je kupovina poslanika nešto što je prirodno i normalno. Mi od te afere ne želimo odustati", rekao je Ivanić, priznavši da je priča o budućoj novoj vladi "proces koji će trajati".

Čavić je naglasio da je stanje u društvu takvo "da su promjene neminovne".

"U tom smislu SZP će od danas djelovati kao koherentno političko tijelo, koje će na nekoliko nivoa imati apsolutnu dogovornu politiku, s namjerom da u dogledno vrijeme prikupimo skupštinsku većinu i pripremimo politike koje RS mogu izvući iz stanja u kojem se nalazi", rekao je lider NDP-a, istakavši da još čeka odgovor na prijavu koju je prije pola godine podnio protiv Željke Cvijanović, predsjednice Vlade RS, i NN lica, a u vezi s aferom "snimak".

Na pitanje da pojasni svoj sadašnji status, odnosno da li će u NS RS djelovati zajedno sa Savezom za promjene, Šukalo je rekao da će najprije razgovarati s predstavnicima Koalicije centra, Markom Pavićem (DNS) i Draganom Đurđevićem (Srpska radikalna stranka).

"Iako smo mi već imali razgovor u vezi s aferom 'snimak', i dobili smo njihovu podršku, sada ćemo vidjeti kada to prelazi s retoričke priče u prikupljanje potpisa, kako će se po ovom pitanju odnositi. Predložiću im da naša koalicija bazira politiku koja neće biti zasnovana na tome da isključivo mora davati podršku SNSD-u i SP-u", rekao je Šukalo.

Ipak, sudeći prema stavovima stranaka parlamentarne većine, vlast u RS nije previše zabrinuta najavama opozicije. U najkraćem, oni smatraju da je ovo SDS-ova predstava za javnost, "inicirana problemima i osipanjem u stranci".

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik postavio je pitanje kako opozicija u RS može formirati novu skupštinsku većinu kada im se, kako kaže, osipa članstvo.

Dodik smatra da je trenutno vladajuća koalicija u RS stabilna.

Tvrdi da opozicija najavama formiranja nove skupštinske većine u RS želi da skrene pažnju sa onoga "što rade u Sarajevu".

I Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da su najave opozicije u RS "neozbiljne".

Dodala je da aktuelna vlast ima većinu te da radi na usvajanju strateških i reformskih dokumenata.

Za predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića tvrdnje opozicije o novoj skupštinskoj većini su spekulacije. Od nove skupštinske većine, kaže, nema ništa.

"Ovo je pokušaj SDS-a da liječi unutrašnje rane. Ovo je pomalo igra za javnost i pokušaj predstavljanja opozicije mnogo jačom nego što jeste. Ono što je bitno jeste da Vlada radi svoj posao, i ja se na ovo ne bih obazirao", kaže Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a i poslanik u parlamentu BiH.

On zaključuje da bi opozicija bez medijskih najava formirala većinu da je ima.

"Ovo je i njihov pokušaj da odobrovolje Mićića da ne krene stranputicom", zaključuje Špirić.

Milan Kovač, poslanik SNSD-a u NS RS, smatra da opozicija na ovaj način pokušava da sakrije probleme u SDS-u "kojem prijeti osipanje".

"Mislim da se radi o političkoj manipulaciji, jer Stevandić, koji sa sobom vodi ekipu ljudi, nije beznačajan političar", rekao je Kovač.

Marko Pavić, lidera DNS-a, za "Nezavisne" je potvrdio da Šukalo u ovom slučaju "nastupa kao slobodni strijelac".

"Šukalo je izašao iz okvira našeg sporazuma i on potpuno samostalno djeluje. To što on radi nije politika i mi ćemo na jednoj od narednih sjednica donijeti odluku šta raditi s ovom koalicijom", naglasio je Pavić.

Čavić: Isporučiti Mileta Radišića

Dragan Čavić je rekao da SZP podržava građansku inicijativu "jer su tri godine od protesta koje su građani održavali zbog uzurpacije zemljišta u parku".

"Danas je okupljanje kod starog hrasta, a u vezi s objektom Mileta Radišića. I pozvaćemo vlasti RS da u dogovoru s vlastima Srbije isporuče Mileta Radišića pravosudnim institucijama RS, da ovdje odleži kaznu zatvora, jer je on presuđeni kriminalac", rekao je Čavić, lider NDP-a.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Opozicija želi Vladu sa Mićićem na čelu

Izvor: Cafe.ba, 29.Maj.2015

BANJALUKA - Savez za promjene (SZP) u predstojećem periodu radiće na formiranju nove skupštinske većine koja bi Mići Mićiću, bijeljinskom gradonačelniku i funkcioneru SDS-a, dala mandat za sastav nove Vlade RS...Ovo su nakon sastanka u banjalučkom sjedištu SDS-a najavili lideri ove koalicije,...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.