Opozicija: Gojković zabranila goste; Gojković: Mora zahtev

Izvor: B92, 21.Apr.2017, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Gojković zabranila goste; Gojković: Mora zahtev

Beograd -- Pojedini pripadnici opozicije izjavili su da je gostima zabranjen ulazak u Skupštinu bez dozvole predsednice Skupštine Maje Gojković, što ona negira.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško rekao je novinarima da još nisu dobili zvanično obrazloženje te odluke i pitao da li je ovo "Dom narodne skupštine i svih narodnih poslanika ili kuća Maje Gojković".

"Juče i danas na usmeni lični naredbodavni čin Maje Gojković je zabranjen ulaz u Skupštinu svima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji valjda ne smeju da uđu dok im ona ne odobri. Na taj način i naši stručni saradnici i građani koje treba da primamo u Domu Narodne skupštine su onemogućeni da nas posete i pomognu u radu", rekao je Obradović.

On je naveo da Maja Gojković u svojoj privatnoj kući može da ograničava posete, ali da u Domu Narodne skupštine ona nema pravo da ograničava posete onoga ko je došao u njihov poslanički klub.

"Time se onemogućava osnovna misija poslanika a to je da primaju građane i da mogu da saslušaju njihove probleme. Time se onemogućava i dolazak naših stručnih saradnika koji pomažu u radu našeg poslaničkog kluba", istakao je Obradović.

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da nije istina da je građanima zabranjen ulaz u parlament.

"Nikome nije zabranjen ulaz, građani mogu da uđu, samo je potrebno da podnesu zahtev kao i do sada", rekla je Maja Gojković pre početka rasprave u Skupštini Srbije povodom navoda pojedinih opozicionih poslanika da bez njenog odobrenja građani ne mogu da uđu u parlament.

Ona je rekla poslanicima da ne treba od svake sednice da prave šou, već da treba da rade ono za šta su ih građani izabrali.

Maja Gojković je posle utvrđivanja dnevnog reda a pre početka rasprave čestitala građanima izbor Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, što je propraćeno aplauzom poslanika vladajuće većine.

Slične reči kao Boško Obradović imao je i predsednik Nove Srbije i poslanik Zoran Živković, koji kaže da je od jutros zabranjeno uvođenje gostiju parlament kao posledica njegovog poziva učesnicima protesta i građanima da dođu u skupštinu.

Živković je objasnio da nijedan poslanik neće moći da dovede bilo kog u skupštinsko zdanje dok se ta odluka ne ukine.

"Ispred i iza zgrade imate policijska vozila, čak sprečavaju i ulaz vozila koja nemaju odobrenje, pojačano je prisustvo službenika policije koji su u civilu. Nisu oni krivi, neko je njima to naredio", rekao je Živković.

On veruje da je to posledica njegovog poziva učesnicima protesta, ali i svim građanima da dođu u parlament kada imaju neki problem i budu njegovi ili gosti drugih poslanika.

"Moj poziv učesnicima protesta da učestvuju u radu parlamenta sa balkona i da se sretnu sa nama je neko odbio, ja ne znam ko - pošto nemaju organizatora, ali jedan veći broj učesnika je prihvatio", rekao je Živković i pozvao rukovodstvo skupštine "da se mane zatvorskih manira"

"Ovo nije nikakav kazamat, ovo je Narodna skupština i ovde građani po proceduri koja je utvrđena mogu i treba da ulaze uvek kada osete potrebe da se obrate nekom od nas", rekao je Živković.

Poslanica Marinika Tepić, koja se juče priključila Novoj stranci, rekla je da se na neformalni poziv te partije javilo 30 ljudi da prati zasedanje sa balkona.

Kako je rekla, veliki broj njih se paralelno interesovao i za posebnu sednicu o razrešenju predsednice parlamenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.