Oni su ove godine zaradili najviše od svih!

Izvor: Mondo, 19.Dec.2014, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su ove godine zaradili najviše od svih!

Nikad na svetu nije živelo više milijardera nego 2014. Trenutno ih je 2.325, ukupno imaju 7,3 biliona dolara i dobili su 123 nova člana. A kosu najuspešniji?

Bila je ovo rekordna godina na berzama. Indeksi su u Americi probijali plafone, kineski internetski div "Alibaba" napravio je najveću inicijalnu javnu ponudu u istoriji.  "Apple" je postao prva tehnološka kompanija koja je probila granicu tržišne kapitalizacije od 700 milijardi dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<


Vodeća agencija koja se bavi ultrabogatašima Wealth-X izdvojla je petoricu najuspešnijih magnata.

1. Džek Ma, zaradio 18,5 milijardi dolara


Foto: Guliver/Getty Images, John Moore

Osnivač i vlasnik Alibabe zaradio je više novca nego ijedan čovek na planeti ove godine.

Bogatstvo mu se povećalo 173 posto.

Pre 19 godina bio je profesor engleskog jezika na fakultetu. Zarađivao je oko 10 evra mesečno, a pokušaj da dobije posao asistenta menadžera u restoranu brze hrane KFC mu je propao. Uz pomoć prijatelja iz SAD naučio je kako da napravi web sajt.naime, bio je jedan od prvih u Kini koji su uopšte znali da internet postoji.

Biznis bivšeg učitelja engleskog počeo je sa 60 hiljada dolara, a danas vredi 29,2 miljiarde.

2. Varen Bafet, 13,5 milijardi dolara


Foto: Guliver/Getty Images, Bill Pugliano

Biznismen iz Omahe ove je godine zaradio 23 posto više nego prošle. Pošto ima udele u mnogim kompanijama, od Koka kole do velikih energetskih kompanija, njegov "Berkšir Hatavej " trenutno vredi 72,6 milijardi dolara.

O njegovoj uspešnosti govori i to da ga je prestižni casopis"Tajm" 2012. godine proglasio jednim od najuticajnijih ljudi na svetu. Bafet je milioner postao već sa 32 godine. Naime, 1962. godine je zaradi prvi milion americkih dolara i to zahvaljujući partnerstvu. Zarađeni novac je odlučio da uloži u tekstilnu industriju koja mu ja kasnije donela još veče bogatstvo.

3. Bil Gejts, ovogodišnja zarada 10,5 milijardi dolara

Foto: Guliver/Getty Images, WPA Pool

I dalje najbogatiji čovek na svetu s bogatstvom od 83,1 milijarde dolara je Gejtas. On je ove godine  profitirao od "Berkshire Hathawaya" u kojem ima udeo. Njegov fokus i dalje je filantropija. Zahvaljujući radu Fondacije "Bil i Melinda Gejts" i vakcinaciji u Indiji, dečja paraliza tamo je gotovo iskorenjena, a fondacija radi i na rade na vakcinaciji protiv malarije, kao i na još uvek kontroverznoj inicijativi vakcinisanja protiv HPV virusa.

4. Mark Cukerberg - 8,4 miljarde dolara

Foto: Guliver/Getty Images, Scott Olson

Velika godina za Facebook pamtiće se po trijumfu na berzama, vrtoglavih 19 milijardi dolara koje su dali za kupovinu aplikacije WhatsApp i uspostavlajnju dominacije u prometu poruka na društvenim mrežama, potom po sklopanju partnerstva s "Publicis grupom" i prednjačenju na tržištu mobilnog online oglašavanja, prenosi "Dnevni avaz."

5. Patrik Drahi, zaradio 5,1 milijardu dolara

Foto: screenshot, YouTube

Švajcarski telekomunikacioni magnat, “kralj kablova” kako ga zovu francuski mediji, ove je godine kupio portugalski telekom i 42 posto medijske multinacionalne kompanije Vivendi i pokrenuo međunarodni višejezični TV kanal koji donosi izraelsku perspektivu svetskih događaja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.