On je jedini sveštenik u istoriji SAD koji je osuđen na ELEKTRIČNU STOLICU

Izvor: Blic, 02.Maj.2016, 06:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On je jedini sveštenik u istoriji SAD koji je osuđen na ELEKTRIČNU STOLICU

Hans Šmit nije bio optužen zbog seksualnih skandala koji su česti u crkvenim istorijama, već zbog toga što se nelegalno venčao, a zatim i brutalno ubio svoju tada trudnu ženu. Zbog toga je skončao na električnoj stolici i ušao u istoriju kao jedini ikada pogubljeni sveštenik u SAD.

Rođen je u Nemačkoj u bavarskom gradu Ašafenburg 1881. godine, a zbog svog stravičnog zločina on je jedini sveštenik koji je ikada osuđen na smrtnu kaznu u SAD, gde je 1909. godine emigrirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i stacionirao se u Luisvilu u Kentakiju.

Tokom svoje svešteničke karijere, često se sukobljavao sa čelnicima crkava, što je dovelo do prebacivanja u druge parohije, pa ga je tako svađalački put doveo na Menhetn u crkvu SV. Bonifatija.

U Njujorku je i upozano Anu Amuler, austrijsku domaćicu, čijoj lepoti nije mogao da odoli. Njih dvoje su se upustili u tajnu ljubavnu aferu. Bili su veoma zaljubljeni i privrženi jedno drugom, pa je Šmit, ubrzo organizovao tajno venčanje. Znao je da je njegova sveštenička karijera gotova, ukoliko uspeju da ih otkriju.

Odmah nakon otkrića da je Ana trudna, Šmit joj je krvnički zabio nož u grlo, zatim joj raskomadao telo i bacio u Ist river.

Autopsija je kasnije, nakon pronalaska njenih delova tela otkrila da je ona malo pre ubistva rodila prevremeno dete, koje je Hans takođe burtalno ubio.

Policja je ubrzo otkrila krvnika, Šmita, i osudila ga na elekričnu stolicu. Pogubljen je u Sing Sing zatvoru, 18. februara 1916. godine.

I pored ovog svirepog ubistva, vlasti su oduvek sumnjale da to nije bio jedini Šmitov zločin. Mnogi misle da je krvnički ubio i devojčicu od devet godina, Almu Keler, još dok je bio u Kentakiju. Njeno telo je takođe bilo raskomadana, a i spaljeno, a vlasti su ga pronašle u podrumu crkve. Za ovaj zločin je osuđen i pogubljen domar, Džozef Vendling, ali se oduvek sumnjalo da je svirepost bila delo Šmitovih ruku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.