Ombudsman ima pravo na pristup bilo kom dokumentu

Izvor: Beta, 28.Jan.2015, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman ima pravo na pristup bilo kom dokumentu

BEOGRAD, 28. januara 2015. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je u sredu da Zaštitnik gradjana ima pravo na pristup bilo kojem dokumentu i da mu za to ne treba ničija saglasnost, pa ni ministra.

"Ne shvatam zašto se sada pravi tolika gužva i ne mislim da tužilašto treba tu da bilo šta odobrava", rekao je Šabić novinarima upitan kako tumači to što ministar odbrane Bratislav Gašić tvrdi da mu treba saglasnost tužilaštva da bi ombudsmanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << dostavio podatke o incidentu tokom Parade ponosa.

Šabić je rekao da Zaštitnik gradjana jedino ima obavezu da se, ukoliko je reč o poverljivim podacima, sa njma ophodi na odgovarajući način.

"Da bi neko pristupio dokumentima, mora da prodje odredjene bezbednosne procene i da ima potreban sertifikat i to zaštitnik Saša Janković ima", rekao je Šabić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je sve to definisano zakon i da to treba poštovati.

Janković je u utorak pozvao Gašića da bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije, brat premijera Srbije Andrej Vučić i brat gradonačelnika Beograda Predrag Mali.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.