Izvor: Politika, 23.Okt.2014, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omaž Đorđu Novkoviću

Na koncertu u Centru „Sava”, 5. novembra, muzičari će pevati u čast kompozitora koji je napisao skoro 3.000 pesama od kojih su mnoge postale hitovi

Na koncertu „Đorđu Novkoviću u čast” 5. novembra u Centru „Sava” pevaće kolege i prijatelji sa prostora bivše Jugoslavije. Neke od njegovih najvećih hitova publici će predstaviti: Neda Ukraden, „Hari Mata Hari”, Kemal Monteno, Boris Novković, Željko Bebek, Vlado Kalember, Gabi Novak, Tereza >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kesovija, Goran Karan, Kaliopi, Tijana Dapčević, Nevena Božović, Bojan Marović i Boris Režak.

Biće to svojevrsni omaž kompozitoru koji je napisao bezmalo 3.000 pesama. Mnoge od njih ljudi često pevuše, ne znajući da ih je baš on napisao. Zato će veče posvećeno Đorđu Novkoviću (1943-2007) biti prilika da se publika podseti na neke od njegovih najvećih hitova kao što su: „Zora je”, „Ostala si uvek ista”, „Laku noć svirači”, „Lola”, „Vino na usnama”, „Ana”, „Zakuni se ljubavi”, „Virujen u te”, „Krivi spoj”, „Malo mi je jedan život s tobom”, „Samo simpatija”, „Došlo doba da se rastajemo”, „Ja nemam više razloga da živim” i druge...

Đorđe Novković je pisao za najveća imena jugoslovenske estrade – grupe „Pro arte” i „Srebrna krila”, Nedu Ukraden, Mišu Kovača, Zdravka Čolića, Željka Bebeka, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Severinu Vučković...

Neke od pesama svog oca izvešće i Boris Novković koji kaže da mu je drago što je Beograd izrazio želju i inicijativu za druženjem sa opusom Đorđa Novkovića.

– Iako nikada nisam izvodio u svom opusu Đorđeve pesme i te kako sam vezan za njih, jer predstavljaju neraskidivu emotivnu vezu za moje detinjstvo u čije vreme su one nastajale. Nemam veze sa organizacijom događaja već ga svim srcem emotivno podržavam. Radujem se beogradskoj publici koja će biti u prilici da prošeta kroz najvažnije kompozicije impozantnog Đorđevog opusa – ističe Boris Novković.

Zagrebački muzičar zahvaljuje svim kolegama koji su se odazvali pozivu da učestvuju na ovom koncertu i to, kako onima koji su izvorno surađivali sa Đorđem na mnogim od antologijskih pesama koje će biti izvedene, tako i onima koji sa njim nisu direktno sarađivali, ali će tim pesmama udahnuti neki novi sjaj.

Pesme Đorđa Novkovića u modernijim aranžmanima izvešće Tijana Dapčević, Boris Režak, Bojan Marović i Nevena Božović.

– Pevaću pesmu „Virujen u te” koju je Đorđe napisao za Severinu. I još jednu u duetu sa Bojanom Marovićem, koja je napisana pre nego što sam se rodila – kaže Nevena Božović, pobednica talenat šou programa „Prvi glas Srbije” Prve TV.

Iako je Đorđe Novković mnoge pesme komponovao pre Neveninog rođenja, mlada pevačica kaže da je te pesme upoznala, jer su ih njeni roditelji slušali i da je uz njih odrastala.

I roditelji Tijane Dapčević voleli su pesme Đorđa Novkovića, a pevala ih je i Tijana upravo na početku svoje muzičke karijere.

– Kada sam tek krenula da pevam po Srbiji i regionu uvrstila sam u repertoar i pesmu „Krivi spoj” koju je komponovao za Severinu. Tu pesmu ću pevati i u Centru „Sava” ali ovaj put ću insistirati da to bude u mom fazonu a ne imitacija kako sam ranije radila. Pevaću i pesmu Jasne Zlokić „Srce lutajuće” – najavljuje Tijana ne skrivajući zadovoljstvo što će učestvovati na koncertu posvećenom jednom od najvećih hit mejkera sa prostora bivše Jugoslavije.

S. Č.

objavljeno: 23.10.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Boris Novković peva pesmu u čast svoga oca

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 08:27

Na koncertu posvećenom kompozitoru Đorđu Novkoviću 5. novembra u Sava centru, jedan od izvođača biće i njegov sin Boris Novković. On je posetio našu redakciju i napomenuo da se raduje druženju sa beogradskom publikom na, kako je rekao, nezaboravnom muzičkom putovanju kroz opus Đorđa Novkovića...-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.