Oktobarski salon između odluke i opstanka

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oktobarski salon između odluke i opstanka

Odluka gradske skupštine da se Oktobarski salon, najstarija i najznačajnija likovna manifestacija, ubuduće održava svake druge godine izazvala je burne reakcije. Tu je i smena v. d. direktorke Kulturnog centra Beograda Mie David. Odbor Oktobarskog salona podneo je ostavku.

Aktuelno 55. izdanje Oktobarskog salona "Stvari koje nestaju" neće se pamtiti samo po svom konceptu i formatu, već i po odluci gradskog sekretara za kulturu da ova manifestacija postaje bijenalna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Mi smatramo da građani Beograda zaslužuju kvalitetniji, izvanredan Oktobarski salon, na visokom nivou i sa visokim kvalitetom. Mi smo spremni to da omogućimo davanjem većeg roka za pripremu, reč je o dve godine, i odvajanjem veće količine sredstava za bijenalni koncept salona", kaže gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

Mia David, dosadašnja v. d. direktorka Kulturnog centra, koji je organizator Oktobarskog salona, nije saglasna sa odlukom gradskog sekretara.

"Oktobarski salon, kakav god da je, jedna je čvrsta manifestacija, sa boljim ili lošijim izložbama, i Kulturni centar ga radi onako - svim srcem", kaže Mia David.

Kulturni centar zamera osnivaču - Skupštini grada, i to što su za odluku o promeni statusa manifestacije saznali iz medija.

"Ja sam sa Vladanom Vukosavljevićem imala pristojnu komunikaciju i ne razumem zašto nismo mogli da je nastavimo, zašto ovo radimo preko medija, zbog čega nije pozvao odbor Salona da razgovaramo i da nam objasni koje su to uštede i koji je to nivo kvaliteta koji bi on želeo i da to sve uradi onako kako treba da se uradi", rekla je Mia David.

Gradski sekretar kaže da "neku put takve stvari nisu moguće".

"Neki put treba donositi odluke i mi preuzimamo odgovornost za takvu odluku i očekujemo da će javnost imati prilike da proceni tokom vremena da li smo bili u pravu. Mi se nadamo da jesmo, zapravo uvereni smo da jesmo", kaže Vukosavljević.

Ovogodišnji, 55. Oktobarski salon završava se u nedelju 2. novembra dodelom nagrada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.