Oko 50 zahtjeva za isključenje sa »Toplane«

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jun.2015, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 50 zahtjeva za isključenje sa »Toplane«

BANJALUKA - Banjalučka "Toplana" je od sredina aprila, kada je prestala sa grijanjem, do sada dobila oko 50 zahtjeva od potrošača za odjavljivanje sa toplifikacionog sistema, potvrdili su iz ovog preduzeća.

Pritužbi na kvalitet grijanja za prošlu sezonu bilo je 750. Inače, vrijeme između dvije grijne sezone je period kada se mogu podnijeti zahtjevi za odjavljivanje sa radijatora "Toplane".

"Ovi zahtjevi se uglavnom podnose zbog teške finansijske situacije potrošača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zbog čega su primorani da se isključe sa sistema grijanja, tako da razlog nije nezadovoljstvo kvalitetom grijanja. Koliko je kvalitet grijanja podignut u odnosu na raniji period, govore i brojke o pritužbama koje su u odnosu na 22.000 potrošača mali postotak", tvrde iz "Toplane".

Kako su naveli, ekipe "Toplane" će u narednom periodu provesti redovni remont u kome će otkloniti kvarove uočene u ranijim grijnim sezonama.

"U ovogodišnji remont biće uloženo oko 3.250.000 KM, što će svakako dovesti do toga da u narednu grijnu sezonu uđemo spremniji nego ranijih godina", kazao je Mićo Milovanović, direktor "Toplane".

On je najavio modernizaciju u načinu funkcionisanja ovog preduzeća, ali kad budu obezbijeđena sredstva.

"Imamo u planu modernizaciju toplifikacionog sistema i zamjenu mazuta drugim, jeftinijim energentom", rekao je on.

Mještani naselja Starčevica kažu da se poslije otvaranja nove kotlovnice grijanje popravilo, ali da postoji drugi problem, a tiče se otpisa dugova.

"Ono zbog čega mi vodimo spor sa 'Toplanom' i Gradskom upravom je otpis dijela potraživanja, zbog toga što unazad godinu-dvije grijanje je bilo najblaže rečeno haos i naravno potpuno je besmisleno da plaćamo nešto što nismo potrošili", izjavio je Dražen Milosavljević, potpredsjednik Savjeta MZ Starčevica.

On navodi da je po ovom pitanju razgovarao i sa gradonačelnikom.

"Gradonačelnik je bio u posjeti našoj mjesnoj zajednici, gdje sam ga pitao da nam obeća da će na sjednici Skupštine grada predstaviti ovaj problem odbornicima i staviti ga na raspravu, naravno da od toga nije ništa bilo. Poslije toga moja porodica se odjavila sa 'Toplane' i ostvarili smo uštede kad je u pitanju grijanje", kazao je Milosavljević.

Zoran Talić, odbornik PDP-a u Skupštini grada, tvrdi da je "Toplana" postala "rak-rana grada i zauzela ogroman dio budžeta".

"'Toplana' u ovom trenutku ima oko 155 miliona kumulativnog gubitka i dugoročnog kreditnog zaduženja. Grad je do sada uložio nekoliko desetaka miliona u ovo preduzeće, a ništa konkretno nije urađeno, pa i sama 'Toplana' se toliko zadužila da ni njena imovina više nije njena, nego je stavljena pod hipoteku", ustvrdio je Talić.

U Informaciji o poslovanju "Toplane" ističu da ključni razlog velikog deficita gotovine, te ugrožavanja njenog opstanka jeste potrošnja energenta u prosjeku 2,5 puta većem u odnosu na evropski prosjek, te da ih pritiska enormno visoka cijena nabavke mazuta.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.