Odziv na inauguraciju – dokaz da se Srbiji posvećuje pažnja

Izvor: RTS, 23.Jun.2017, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odziv na inauguraciju – dokaz da se Srbiji posvećuje pažnja"

Događaje u Palati "Srbija", gde je u toku prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Aleksandra Vučića, kao i značaj same svečanosti komentarisali su gosti RTS-a.
Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova i bivši ambasador pri UN, rekao je da svečanost u Palati "Srbija" ima i simbolički i politički značaj.

"Oni koji vole da gledaju političkim očima zadržaće pogled >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na činjenicama da su svetske sile poslale visoke zvanice. S druge strane, ceo region je tu, s izuzetkom Rumunije, koja je ušla u sopstvene neprilike", istakao je Jovanović.
Prema njegovim rečima, veliki broj zemalja – bliskoistočnih, kavkaskih – zastupljen je na nivoima koji su zadovoljavajući.
"Sa tog stanovišta, može se reći da je Srbija na neki način u žiži interesovanja drugih zemalja, uspela je da se nametne zahvaljujući jednoj principijelnoj spoljnoj politici i unutrašnjoj politici", napominje Jovanović.
Ako tako nastavimo, dodaje, možemo da budemo primer za neke koji su skrenuli sa staze samostalnosti.
Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da je prepoznata uloga Srbije u regionalnim razmerama proteklih nekoliko godina.
"U proteklim krizama Srbija je delovala kao neko ko ne daje povoda da se one rasplamsaju, već se prepoznaje kao neko ko stišava strasti i ima kredibilitet", napominje Đukanović.
Ističe da je značajno što je čitav region na inauguraciji te da se sa Hrvatskom stvara mogućnost da se problemi rešavaju.
Novinar Milan Mišić, bivši dopisnik Politike iz Vašingtona, objašnjava da je odziv onih koji su pozvani jedan od dokaza da se Srbiji posvećuje određena pažnja.
"Politički, ovo može da se tumači kao poruka svetu i partnerima da Vučić ostaje, bez obzira na činjenicu kako je ustavom definisan položaj predsednika, centralna figura", ukazuje Mišić.
Smatra da je to protokolarni i ceremonijalni događaj.
Sociolog Vladimir Vuletić rekao je da je svečanost bila prilika da predsednik promoviše politiku koju će voditi u narednih pet godina.
"Vrlo je važno da se Srbija predstavi u najboljem izdanju, u najboljem svetlu, i to je prijem uspeo. Bilo je malo vruće, ali to je manje bitno", naglasio je Vuletić.
Prema njegovim rečima, gosti su pokazali da je Srbija značajan partner u regionu.
"Važna je činjenica da smo imali goste sa sve četiri strane sveta i da je politika koja se vodi ispravna i da ima podršku u celom svetu. Ovo je bio važan događaj i sigurno će se pamtiti", smatra Vuletić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.