Odložiti Zakon o javnom beležništvu

Izvor: B92, 30.Avg.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložiti Zakon o javnom beležništvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila da se odloži primena Zakona o javnom beležništvu i ocenila da nisu stvoreni uslovi da on počne da se primenjuje.

LSV je u saopštenju za javnost zatražila i da se sa dnevnog reda zasedanja Skupštine Srbije povuče Predlog zakona o prometu nepokretnostima zbog niza netačnih i kontradiktornih odredbi.

Ta stranka je navela da je "nedopustivo" da se taj zakon donosi po hitnom postupku, jer je promet nepokretnosti jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od osnovnih instituta svojinskog prava.

Dodaje se da se u obrazloženju razloga za donošenje Zakona o prometu nepokretnostima netačno navodi i potreba za usklađivanjem sa Zakonom o javnom beležništvu, kojim je regulisano da se ugovori o raspolaganju nepokretnostima isključivo sačinjavaju u obliku javnobeležničkog zapisa.

"To obrazloženje je, pre svega, netačno, jer u Zakonu o javnom beležništvu piše da sačinjavanje ugovora o raspolaganju nepokretnostima nije u isključivoj nadležnosti javnih beležnika", piše u saopštenju.

LSV smatra da je odredbu Predloga zakona potrebno tako formulisati da se isključi svaka diskriminacija pojedinaca i advokata na pravo da mogu da zaključuju ugovore o prometu nepokretnostima.

"Ako već nisu stvoreni uslovi da Zakon o javnom beležništvu počne da se primenjuje od 1. septembra, onda je bolje da se odloži njegova primena nego da se Zakon o prometu nepokretnostima donosi po hitnom postupku i da je pritom prepun grešaka. U suprotnom, doći ćemo u situaciju da država koja želi u EU donese propis koji ni u jednoj zemlji EU ne postoji", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LSV traži odlaganje primene Zakona o javnom beležništvu

Izvor: Blic, 31.Avg.2014, 00:21

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je večeras da se odloži primena Zakona o javnom beležništvu i ocenila da nisu stvoreni uslovi da on počne da se primenjuje...LSV je u saopštenju za javnost zatražila i da se sa dnevnog reda zasedanja Skupštine Srbije povuče Predlog zakona o prometu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.