Odlazak idola

Izvor: Danas, 06.Mar.2015, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak idola

Beograd - Legendarni muzičar i nekadašnji frontmen grupe Idoli Vlada Divljan preminuo je juče u Beču nakon duge i teške bolesti. Vest o smrti čuvenog idola, dobrog dečaka rokenrola i večnog optimiste i šarmera, koji je obeležio jugoslovensku muzičku scenu, odjeknula je u svim zemljama bivše zajedničke države. Kao i mesec dana ranije kada je izjava Divljanovog bliskog prijatelj Maksa Juričića da je poznati muzičar teško bolestan, izazvala uznemirenje među njegovim fanovima i >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << poštovaocima na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Kada je Vlada tim povodom svim medijima poslao saopštenje da je njegovo zdravstveno stanje dobro, svi se se ponadali u istinitost njegovih reči, iako su tada svi već saznali da se poslednjih godina bori sa rakom.

á"Najpre želim da se zahvalim svim medijima koji se brinu za moje zdravstveno stanje. Trenutno sam na infektivnom odeljenju čuvene bečke bolnice AKH zbog problema izazvanih preležanim zapaljenjem trbušne maramice. Osećam se vrlo dobro i daleko sam od bilo kakve 'životne ugroženostiĺ i Ĺborbe za životĺ, kako je to moj drug Maks Juričić pomalo preterano zabrinuto izjavio. Istina je da mi je pre dve godine dijagnostifikovan tumor na slepom crevu koji je početkom prošle godine uspešno operisan i poslat u Ĺmirovinuĺ. Inače, uskoro mi izlazi novi singl ĹNeposlušna građankaĺ koji sam snimio sa grupom beogradskih muzičara, kao i album snimljen uživo sa zagrebačkim Ljetno kino big bendom, da iskoristim prostor za besplatnu reklamu. Više o svom zdravstenom stanju objaviću uskoro, u vidu feljtona, pošto vidim da je interesovanje veliko", napisao je je tada Vlada, pokušavajući da ohrabri svoje fanove.

U mogućnost njegovog ozdravljenja verovali su i svi oni koji su pre nekoliko dana videli novu naslovnicu hrvatskog magazina Roling Stoun (a koji nažalost još nije stigao na kioske u Srbiji) na kojoj uz Divljanov lik ide naslov ôVječiti optimist zaljubljen u život i glazbuö i komentar novinara Zorana Stajčića da ih je Divljanov optimizam oduševio i pokazao da na život treba gledati pozitivno i onda kad nije sve baš ôružičastoö.á

Vladimir Divljan rođen je 10. maja 1958. godine u Beogradu. Za muziku se zainteresovao 1968. posle koncerta Draga Diklića u Tučepima, odmaralištu u Hrvatskoj u kome je letovao s porodicom. Po povratku u Beograd oformio je bend u kome je svirao mandolinu, da bi kasnije prešao na gitaru. Bend se zvao Faraoni, ali je ubrzo promenio ime u Holipe. Vežbali su u kotlarnici zgrade, i bežali iz škole kako bi se sastajali i probali.

Posle završetka srednje škole, Divljan je oformio bend Merlin koji je morao da preimenuje u Zvuk Ulice, a koji je svirao obrade Bitlsa, Stonsa, Hendriksa, kao i svoje autorske stvari. Krajem 1979. Divljan upoznaje Srđana Šapera i Nebojšu Krstća s kojima je kasnije osnovao bend Dečaci, a kome su se priključili i Zdenko Kolar i Boža Jovanović. Promenili su ime u VIS Idoli i na prvoj probi pod novim imenom Divljan je napisao ôRetko te viđam sa devojkamaö. Usledili su ôPomoć, pomoćö i ôMaljčikiö. Idoli su radili i na ôPaket aranžmanuö, kultnom albumu nekoliko uticajnih jugoslovenskih novotalasnih bendova. Album äOdbrana i poslednji daniô iz 1982. Džuboks je proglasio najboljim jugoslovenskim rok albumom 20. veka. Snimili su i album ôČokoladaö, a o njihovoj muzici pisali su i strani magazini.

Nakon raspada Idola, Divljan započinje solo karijeru, svirajući i snimajući s nekim od najpoznatijih muzičara regiona.

Prvi rezultat bio je album ôTajni život A. P. Šandorovaö, snimljen sa Aleksandrom Šandorovim.á Ostajući veran pop-roku, počeo se baviti i filmskom muzikom, pa su njegove note obežile filmove äŠest dana junaô, äKako je propao rokenrolô, äCrni bombarderô, äTri palme za dvije bitange i ribicuô, a u novije vreme äNa lepom plavom Dunavuô i äČekaj me, ja sigurno neću doćiô. Objavio je i tri albuma muzike za decu, te je sa Giletom iz Električnog orgazma učestvovao u pozorišnom komadu ôRokenrol za decuö.

Ratni period devedesetih Divljan provodi u Australiji komponujući filmsku muziku, gde postiže zapažene rezultate i na polju dizajna zvuka, pre svega u vidu nominacije za

prestižni AFI Award (nagrada australijskog filmskog instituta).

Tokom kratke posete Jugoslaviji krajem 1995. i početkom 1996. osnovao je Old stars bend sa Šandorovom, Kolarom, Giletom, Markom Milivojevićem i Borisom Bunjcem.

Usledio je projekat sa Kirilom Džajkovskim, a kasnije i saradnja sa bendom Nevladina organizacija.á

Poslednji album "Četiri godišnja doba" (2012) objavio je sa zagrebačkim Ljetnim kino big bendom s kojima je nastupao širom bivše Jugoslevije. Od juna 1999. godine živeo je i radio u Beču gde je i preminuo. O vremenu i mestu sahrane odlučiće porodica.

Zbogom prijatelju

Na vest o smrti Vlade Divljana reagovale su njegove kolege i prijatelji. äStvarno me pogodila Vladina smrt. Bio je moj dobar drug i divan čovek. Zaista veliki umetnik. Znao sam da je bolestan, ali nadao sam se da će se izvući. Nažalost, to se nije dogodilo. Neka mu je večna slavaô, napisao je Bajaga na zvaničnoj fejsbuk stranici svog benda. "Reči su nemoćne i suvišne... Zbogom Prijatelju...",napisao je Dejan Cukić. Rok novinar Dušan Vesić je kratko prokomentarisao: äUmro je neko koga sam baš, baš voleoô.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Tuga za istinskim idolom

Izvor: SEEcult.org, 06.Mar.2015

Smrt Vlade Divljana izazvala je ogromnu tugu na prostoru cele bivše Jugoslavije, uz podsećanje medija, kolega i mnogobrojnih nepoznatih obožavalaca na najveće hitove Idola, čiji je bio frontmen, kao i na njegov višedecenijski samostalni rad i ljudske vrednosti koje su ga učinile idolom više generacija...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.