Odgovor Insajdera na saopštenje RRA

Izvor: B92, 18.Mar.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor Insajdera na saopštenje RRA

Beograd -- Novinari Insajdera poručili su RRA, povodom njihovog saopštenja, da nemaju zbog čega da se izvinjavaju.

"Da li novinari redakcije Insajder treba da upute izvinjenje RRA zato što će emisija ipak biti emitovana? U intervjuu za Blic govorila sam u ime redakcije Insajder, a ne u ime B92. Vrlo jasno sam iznela svoje mišljenje da je država preko obavezujućeg uputstva RRA uvela cenzuru svim medijima i to jeste tačno.

Svojom odlukom RRA nije zabranila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Insajder kao ni bilo koju drugu informativnu emisiju u Srbiji. Čekamo izvinjenje, navodi se u saopštenju Republičke radiodifuzne agencije.

Nisam rekla da je RRA zabranila Insajder jer je tema bila Kosovo, kako se to navodi u saopštenju RRA, uz napomenu da nisu ni znali šta je tema emisije, pa zato nije ni tačno da su bilo šta zabranili? To je klasična zamena teza kojoj, kao po pravilu, pribegavaju svi predstavnici nadležnih institucija kada treba da objasne svoje odluke. Šta znači obavezujuće uputstvo svim medijima? Da li je nešto što se zove obavezujuće, naredba ili nije?

RRA u saopštenju sugeriše da obavezujuće uputstvo može mnogim urednicima radio i televizijskih stanica da posluži kao izgovor za zabranu pojednih emisija? Pa ako već sami to konstatuju, zar nije jedino ispravno da priznaju da obavezujuće uputstvo nije precizno i da je namerno i napisano tako da može da se tumači kako kome odgovara. Upravo zbog toga da bi predstavnici državnih institucija i svih političkih partija, mogli da vrše pritisak na urednike. U slučaju da im se ne svidi nešto što je najavljeno da će biti emitovano mogu da kažu, ne možete to da pustite u predizbornoj kampanji, to je zabranjeno, bićete kažnjeni. Ukoliko se neko slučajno usudi da javno kaže da je takvo uputstvo cenzura, onda opet zbog nepreciznog sadržaja upustva, imaju prostora da objašnjavaju da to nije tačno i da se sve zapravo odnosi samo na zabavni program u predizbornoj kampanji?!

Jedina ispravna odluka RRA, posle svega, bila bi da obavezujuće uputstvo napišu ponovo, odnosno da ga preciziraju, a ne da saopštenjima debatuju sa novinarima".

Redakcija emisije Insajder:

Brankica Stanković

Miodrag Čvorović

Mirjana Jevtović

Irena Stević

Đorđe Nasković

Ivan Angelovski

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brankica Stanković: RRA da piše novo uputstvo, a ne da debatuje sa novinarima

Izvor: Blic, 18.Mar.2012

Posle saopštenja Radio difuzne agencije (RRA) da bi autorka emisije "Insajder" Brankica Stanković trebalo da se izvini ovoj instituciji zbog , kako navode, netačne tvrdnje da su svojim uputstvom o ponašanju medija za vreme izborne kampanje, doveli upitanje i emitovanje "Insajdera", ekipa ove emisije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.