Odbor podržao izmene finansijskih zakona

Izvor: RTS, 29.Jan.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor podržao izmene finansijskih zakona

Odbor Skupštine Srbije za finansije prihvatio je zakone koje su predložili Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije (NBS) kojima se centralnoj banci daju šira ovlašćenja u kontroli poslovnih banaka.
Predloženim zakonima uvode se i mehanizmi ranije intervencije kada se primeti da neka banka ima problem u poslovanju.
"Set predloženih izmena treba da doprinese stabilnosti finansijskog sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje. Osnovni cilj je zaštita interesa prvenstveno deponenata, odnosno građana i privrede Srbije", rekao je na sednici Odbora pomoćnik ministra finansija Zlatko Milikić.
Kako je objasnio, osnovni zakon sa kojim se drugi usklađuju je Predlog izmena i dopuna Zakona o bankama (koji je predložila Narodna banka Srbije), kojim su predviđeni mehanizmi koji će doprineti ranijoj intervencije centralne banke ako dođe do nekih poremećaja u stabilnosti finansijskog sistema.
"Kako bi se uskladili sa tom novom regulativom, Vlada je predložila donošenje novih zakona o osiguranju depozita, odnosno sistemu osiguranja depozita, Agenciji za osiguranje depozita i o stečaju i likvidaciji banaka", rekao je Milikić.
O tim zakonskim predlozima sutra će na vanrednoj sednici raspravljati Skupština Srbije.
Na dnevnom redu su izmene Zakona o ministarstvima, Predlog zakona o osiguranju depozita, Predlog zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje, Predlog zakona o Agenciji za osiguranje depozita i Predloga zakona o izmenama i dopuni Zakona o javnim nabavkama, kao Predlog izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije i Predloga izmena i dopunama Zakona o bankama.
Direktor Direkcije NBS za zakonodavne i pravne poslove Bojan Terzić je rekao da izmene zakona koje je predložila NBS imaju za cilj da se lakše restrukturiraju banke koje imaju problema u poslovanju i da se to radi na "živoj banci", što do sada nije bilo moguće.
"Predlog zakona ima za cilj da zaštiti budžetska sredstva i deponente do određenog iznosa", istakao je Terzić.
Rekao je da je predviđeno da restrukturiranje banaka vodi NBS, koja će dobiti telo koje će se time baviti i koje će biti odvojeno supervizije (kontrole) banaka.
"Namera je da se banke pripreme za probleme sa kojima se mogu suočiti a NBS daje saglasnost. NBS može i da predloži bankama jednu ili više mera, ili i da pregovara sa poveriocima ako se mere pokažu kao nedovoljne. Cilj je da se ostvari kontinuitet, stabilnost i zaštita deponenata i investitora", rekao je Terzić.
Predviđeno je, kako je dodao, da akcionari i poverioci prvo snose gubitke uslede lošeg rada banke, a da deponenti budu potpuno zaštićeni do garantovanog iznosa.

Poslanik opozicione Demokratske stranke Ivan Jovanović je zamerio što se predloženi zakoni donose po hitnom postupku, a poslanici nemaju vremena da ih analiziraju.
"Previše se žuri i poslanci ne mogu da ih sagledaju. To nije u evropskom duhu", rekao je Jovanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cilj zaštita deponenata

Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 00:05

Beograd - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je za danas novu vanrednu sednicu, a na dnevnom redu će se naći izmene Zakona o ministarstvima, o osiguranju depozita, stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje, kao i predlog Zakona o Agenciji za osiguranje depozita...Na...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.