Odavno upozoravano na minuse crnogorskog zdravstva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Nov.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odavno upozoravano na minuse crnogorskog zdravstva

Dok nadležni istražuju kako je došlo do infekcije u porodilištu u Bijelom Polju, na sjeveru Crne Gore, javnost se s pravom pita kako je moguće da u XXI stoljeću, uslijed nemara i nehigijene, stradaju novorođenčad, te da li će itko zbog toga krivično odgovarati.

Ministar zdravlja podnio je ostavku, a iz moralnih razloga povukao se i direktor bjelopoljske bolnice, dok su nekoliko načelnika i glavna medicinska sestra smijenjeni. No, ostavke nisu garancija da se nešto slično ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << bi moglo ponovo dogoditi.

Upozorenja da su uslovi u porodilištima u Crnoj Gori na nezadovoljavajućem nivou, stizala su mnogo ranije i to sa važnih adresa, kao što je UNICEF, čiji stručnjaci su u izvještaju o stanju u crnogorskim porodilištima još prije dvije godine upozoravali na nemar, nehigijenu, ali i na druge nedostatke.

Onda je javnost saznala i za podatak da je polovinom septembra prilikom kontrole ispravnosti inkubatora na Neonatologiji i Ginekologiji u Bijelom Polju, izolovana bakterija stafilokoka.

"Tvrdili su da je od mene dobila infekciju, međutim ja sam izvadila sve svoje nalaze i svi su bili u redu", kaže majka jedne od inficiranih beba.

Ove glas evidentno niko nije shvatao ozbiljno, dok se nije dogodila tragedija, odnosno infekcija a potom i smrt jedne od pet beba. Tužilaštvo je onda pokrenulo istragu a institucije počele da prebacuju odgovornost sa jedne na drugu.

Direktor bolnice, Tomislav Jeremić, podnio je ostavku iz, kako je naveo, moralnih razloga, a smijenjeni su načelnici spornih odjeljenja i glavna medicinska sestra.

Ostavku je nakon nekoliko dana podnio i ministar zdravlja Miodrag Radunović.

"Bebe nažalost umiru i u najrazvijenijim zemljama vrhunske ljekarske prakse i razvijene demokratije. Ali se u takvim društvima ne može desiti da se to dogodi zato što je zakazao dio sistema. I to mora da bude naša pouka: Ovo se događa tamo gdje nije stvoren sistem u kojem ovako nešto ne bi bilo moguće. I zato podnosim ostavku", naveo je Radunović u svojoj odluci u Dnevniku državne televizije.

UNICEF je još 2012. u izvještaju "Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori" naglasio da se najdjelotvornija tehnologija za sprečavanje infekcija kod novorođenčadi, pranje ruku, ne primijenjuje i ne koristi u većini porodilišta u Crnoj Gori.

Za dugogodišnju ljekarku i poslanicu vladajuće DPS, Ljubicu Bebu Džaković, nema dileme da su nehigijena i nemar u crnogorskim porodilištima doveli do ove tragedije.

"To nije pitanje nedovoljnog novca ili nešto drugo, to je jednostavno nehigijena i nemar ljudi. Ništa drugo nije u pitanju, nikakav nedostatak lijekova i slično. Ja mislim da je to među prvim problemima, ne samo zdravstva, nego i društva. To su te navike našeg naroda koje su Bože me sačuvaj. Ja sam zbog toga uvijek pisala i kritikovala porodilište još odavno", kaže Džaković.

Nisu samo uslovi u porodilištima razlog za hitnu akciju i zabrinutost. Bili smo svjedoci informacija o potencijalnom pokušaju tajnog sahranjivanja preminule bebe, medijskom prepucavanju čelnika institucija i prebacivanju odgovornosti o tome ko je koga trebalo da informiše o zarazi.

Kakva se svim ovim događajima šalje poruka javnosti?

"Prosto je za nepovjerovati da se u zdravstvenom sistemu Crne Gore, u XXI vijeku, dešavaju se stvari za koje smo mislili da su davno iza nas. Poruka uopšte nije ohrabrujuća", zaključuje doktor Halil Duković, člana Odbora za zdravstvo.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.