Od sljedeće godine vađenje krvi bez igle!

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Apr.2015, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sljedeće godine vađenje krvi bez igle!

Američki naučnici osmislili su spravu za vađenje krvi pomoću koje se taj postupak obavlja jednostavno, bezbolno i bez igle, a koja bi mogla da se nađe u prodaji već iduće godine.

Aparat veličine ping-pong loptice funkcioniše tako da se prisloni uz kožu na dva minuta, a za to vrijeme poseban vakuumski dio sprave preko kapilara „usisava“ potrebnu količinu krvi koja potom iscuri u epruvetu pričvršćenu za aparat, piše portal “Pliva“.

"Tehnologija se zasniva >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na silama koje upravljaju protokom tankog mlaza krvi", kazao je Ben Kasavant, potpredsjednik i suosnivač firme Tašo Inc koja je osmislila spravu.

Prema njegovim riječima, površinska napetost dominira nad gravitacijom, što omogućava da krv ostane u cijevčici aparata bez obzira na to kako se drži.

"Kada prislonimo spravu uz kožu pacijenta stvara se lagani vakuum, koji odmah počinje da usisava krv iz kapilara, a zahvaljujući kapilarnoj aktivnosti krv se usisava u epruvetu koja je pričvršćena za aparat", objasnio je Kasavant, a prenosi Avaz.

Stručnjaci se nadaju da će FDA (Food and Drug Administration) odobriti puštanje aparata na američko tržište do kraja godine, tako da bi se u prodaji mogao naći već iduće godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

REVOLUCIONARNO: Napravljen aparat za vađenje krvi bez IGLE!

Izvor: eKlinika.rs, 26.Apr.2015, 09:35

Američki naučnici osmislili su spravu za vađenje krvi uz pomoć koje se taj postupak obavlja jednostavno, bezbolno i – bez igle . Aparat veličine ping-pong loptice funkcioniše na način da se prisloni uz kožu na dva minuta, a za to vreme poseban vakuumski deo sprave preko kapilara usisava potrebnu...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.