Od danas skuplja struja

Izvor: Šumadija Press, 01.Avg.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas skuplja struja

Struja je od danas skuplja za 12 odsto, od čega je povećanje regulisane cene struje u proseku 4,5 odsto, a ostatak se odnosi na novouvedenu akcizu na električnu energiju, koja iznosi 7,5 odsto.

Prosečan mesečni račun za struju od oko 2.500 dinara, nakon ovog poskupljenja građani će plaćati za oko 300 dinara više.

Međutim, građani koji struju koriste za zagrevanje stanova moraće dobro da razmisle o tome kada i koliko troše taj izvor energije da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << mogli plaćati račune jer se, u zavisnosti do potrošnje, odnosno zone potrošnje, mesečni računi značajno razlikuju.

Primera radi, za potrošnju 1.000 kilovata i isti broj skupih i jeftinih, protekle grejne sezone mesečno je trebalo izdvojiti oko 6.200 dinara, dok će u onoj koja sledi za to trebati oko 7.000 dinara.

Za veću potrošnju, od 1.580 kilovata (što je još uvek u plavoj zoni), i isti broj skupih i jeftinih kilovata račun će biti oko 11.000 dinara.

Ukoliko mesečna potrošnja pređe 1.600 kilovata (što je u crvenoj, najskupljoj zoni), račun će dodatno porasti pa će za, recimo 2.000 kilovata i isti broj skupih i jeftinih, mesečni izdatak za električnu energiju biti oko 17.000 dinara.

Onima koji moraju da koriste električnu energiju za grejanje, stručnjaci preporučuju da to čine vodeći računa o tarifi, a svakako je isplativije da koriste termoakumulacione peći, a ne grejalice.

Do poskupljenja struje je došlo posle dogovora između Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, kojim je predviđeno da je to neophodno da bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo.

EPS je ranije saopštio da će i pored najnovijeg poskupljenja, cena električne energije za domaćinstva u Srbiji i dalje biti najniža u regionu i Evropi.

Struja u Srbiji za potrošače koji se snabdevaju po regulisanim cenama prethodno je poskupela 1. avgusta 2013. godine za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.