Očistite voće i povrće od pesticida

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2016, 04:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očistite voće i povrće od pesticida

Voće i povrće koje svakodnevno jedemo tretirano je različitim pesticidima. Iako je njihova uloga da zaštite biljke od insekata i održe ih u životu, njihov uticaj je jako štetan po nađ organizam. Koliko god da peremo voće i povrće, ne postoji metoda koja će ih stoprocentno očistiti od otrova. Ipak, postoje načini da se oni uklone sa površine namirnica.

Znamo da voće i povrće treba da operemo u vodi pre konzumacije. Ali, puno jači efekat ostvarićete ako ako namirnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << posle pranja dobro osušite. Pošto ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljno ga prebrišite čistom pamučnom krpom za suđe. Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, paradajza, krastavca i sl.

So je nekada služila kao konzervans, pa ima snažan antibakterijski efekat. Ali, so može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica. U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte kašičicu soli te kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču par minuta.

Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve i šspanaća, zelja, brokolija i karfiola, ali nije dobar za pečurke.

Za ovaj sprej potrebno vam je:

- 1 šolja mlake vode

- 2 kašike sode bikarbone

- 2 kašike limunovog soka

Sastojke prelijte u bočicu sa raspršivačem, dobro ih izmućkajte i pošpricajte namirnice. Neka odstoji oko 5 do 10 minuta, a zatom ga isperite. Posle toga voće i povrće možete pripremiti i sveže.

Sprej je idealan za zelenu salatu i radič, a možete koristiti za pranje svih namirnicama, osim pečurki.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.