Obuka žena u Vojsci Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2009, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuka žena u Vojsci Srbije

GORNJI MILANOVAC - U Centru za obuku veze, informatike i elektronska dejstva u kasarni Vojvoda Radomir Putnik u Gornjem Milanovcu održana je obuka osam žena koje su dobile sertifikate za profesionalne vojnike.

Cilj sertifikacije bio je da se utvrdi u kojoj meri su kandidatkinje dostigle unapred definisan standard obuke.

Pre sertifikacije kandidatkinje su završile osnovnu obuku u prvom centru za obuku u Somboru i šestom centru za obuku u Kruševcu, kao i individualnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << specijalističku obuku u matičnim jedinicama.

Marina Đelekar Živanović (27) iz Gonjeg Milanovca, za deset nedelja koliko je obuka trajala, uspela je da ostvari cilj, a kaže da joj je pomogla njena upornost.

Obuka

„Oduvek sam volela vojsku i oružje. Kada sam čula da je konkurs objavljen, bez oklevanja sam se prijavila. Pozvali su me na obuku i oduševljena sam. Lakše mi je bilo kada nas je na obuci bilo više, kao na primer u Kruševcu, gde nas je bilo 70", rekla je ona.

Pošto je roditelj, teško joj je bilo uskladiti vreme i postići sve obaveze, ali kako kaže, posle ove obuke: „Sve će biti lakše. Moja želja je da i dalje ostanem ovde, a zbog podoficirskih činova najverovatnije ću ići dalje na obuke."

Zamenik komadanta, major Zoran Cvetković, rekao je da su sve kandidatkinje pokazale da su uspešno savladale obuku, što je krunisano dobijanjem sertifikata.

Pored njih, obuku za profesionalne vojnike, završila su i petorica kandidata, koji se u Centru za obuku veze, informatike i elektronskih dejstava nalaze na individualnoj specijalističkoj obuci u četama za obuku.

Vojni radio

Cvetković je izjavio da se obuka novih kandidata nastavlja i to već u septembru. U gornjomilanovačkom Centru za obuku, nalazi se i vojni radio klub Takovo.

Reč je o radio-amaterskom klubu sa dugom i bogatom tradicijom, koji je osnovan u Zemunu 1965. godine, a potom premešten u Gornji Milanovac.

Predsednik radio kluba kapetan Goran Marijanović naglasio je da je osnovni cilj kluba i radioamaterstva sticanje novih znanja u sferi telekomunikacija, informatike i polja koja povoljno utiču na pripadnike centra za obuku.

„Kroz radio klub vojnici, profesionalni vojnici, podoficiri i oficiri stiču osnovna znanja, koja će im kasnije koristi u radu sa vojnim uređajima", kaže Marijanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.