Obnovljena zgrada Bajrakli džamije

Izvor: B92, 03.Maj.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljena zgrada Bajrakli džamije

Beograd -- Obnovljena zgrada Bajrakli džamije, u kojoj će biti smeštene obrazovne ustanove Islamske zajednice Srbije, otvorena je večeras u Beogradu.

Svečanosti su, osim verskih velikodostojnika, prisustvovali gosti iz Azerbejdžana i donedavni predsednik Srbije Boris Tadić.

Rekontrukciju zgrade finansirala je Vlada Azerbejdžana, a učenici i studenti moći će da je koriste od naredne školske godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Reč je o objektu oštećenom u požaru koji su u noći između 17. i 18. marta 2004. godine izazvali huligani revoltirani napadima albanskih ekstremista na srpsko stanovništvo i verske objekte na Kosovu i Metohiji. U neredima je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga.

U toku je suđenje grupi od 20 optuženih za paljenje Bajrakli džamije.

Verski velikodostojnici, među kojima je bio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, pozvali su na bratsku slogu među religijama i izrazili nadu da se vremena sukoba, u kojima je postradala i Bajrakli džamija, više nikada neće ponoviti.

Beogradski muftija Muhamed Jusufspahić poručio je da je Bajrkli džamija deo starog Beograda i da muslimani rođeni u prestonici Srbije zaslužuju mogućnost da se školuju u svom gradu. On je za B92 izjavio da očekuje pomoć "braće iz Turske" kako bi se obnovila i zgrada džamije.

"Nas koji živimo u ovom modernom vremenu s prošlošću povezuje poziv na razum i sporazum. Znanje i nauka jesu bitni, a bitniji su još više odgoj i obrazovanje. Bajkrakli džamija je bila temelj svega toga i nastaviće tu svoju misiju jer je svojom starinom deo našeg starog grada i čistoćom deo Beograda", poručio je Jusufspahić.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ocenio je da nema većih zulumćara od onih koji zabranjuju da se u bogomoljama poštuje ime božje, i izrazio uverenje da će oni na ovome svetu doživeti sramotu, a da ih na drugom svetu čeka kazna.

Zilkić je zahvalio Tadiću na tome što je državničkom vizijom i demoratskim kapacitetom Srbiji vratio ugled promovišući mir i stabilnost, a svojim prijateljskim odnosom sa predsednikom Azerbejdžana omogućio završetak duhovno-obrazovnog kompleksa.

Patrjarh Irinej podsetio je da su svi ljudi deca istoga stvoritelja, i kao takvi braća, te da treba i da se ponašaju bratski i vole jedni druge.

"Ova svetinja bila je nerazumno zapaljna i naneta je velika rana ne samo muslimanskom već i pravoslavnim narodima. To je bilo u jednom smutnom vremenu u kojem je naš narod proživljavao teške trenutke i neki su izgubili razum i činili ono sa čime se narod nije slagao. Nadam se da je to vreme iza nas i da se ono više nikada neće ponoviti", rekao je patrijarh.

Današnji skup u Bajrakli džamiji, prema negovim rečima, treba da bude primer celom svetu kako se treba vladati u sadašnjem vremenu kako bi ono bilo vreme božjeg blagoslova, mira, sloge i ljubavi.

Na svečanosti su govorili i predsednik Uprave muslimana Kavkaza Alahšjukjur Pašazade i episkop Ruske pravoslavne crkve u Azerbejdžanu Aleksandar Šiein, koji su istakli visok nivo međureligijske tolerancije u Azerbejdžanu i izrazili očekivanje da ce i Srbija nastaviti politiku tolerancije.

Potpredsednik Vlade Azerbejdžana Elčin Efendijev objasnio je da je današnja ceremonija plod prijateljskog i bratskog odnosa predsednika Azrbejdžana Ilhama Alijeva i Borisa Tadića.

"Istorija dokazuje da ovakvi rukovodioci žive u budućosti i da njihova imena ostaju zapamćena zato što što su oni graditelji, a restauracija crkve svete Petke u Novom Sadu i džamije u Beogradu rezultat su ličnih odnosa dvojice predsednika", rekao je on.

Efendijev je ukazao i na zajednički problem ugrožavanja teritorijalnog integriteta Srbije i Azerbejdžana i izrazio uverenje da će obe države u budućnosti povratiti svoju teritorijalnu celovitost.

Predsednički kandidat DS Boris Tadić, koji će, prema rečima beogradskog muftije uz božju pomoć biti budući predsednik Srbije, poslednji se obratio skupu, rekavši da je dirnut obnavljanjem Bajrakli džamije uz koju je proveo detinjstvo.

"Medresa, univerzitet i Bajrakli džamija su sevdočanstvo o multikulturalnosti Srbije i povezivanju religija na ovom prostoru. Prisustvo svih verskih poglavara u dvorištu Bajrakli džamije svedoči o pomirenju i atosferi koja danas vlada u Srbiji, zemlji koja u budućnost gleda tako što povezuje ljude i kulture i opredeljena je za mir i prosperitet", kazao je Tadić.

On je rekao da je prijateljstvo koje ima sa azerbejdžanskim predsednikom Alijevim svedočanstvo kako čist i jednostavan odnos među ljudima može da gradi crkve, medrese, džamije, parkove, puteve, ukratko budućnost.

Ceremoniji su prisustvovali velikodostojnici svih tradicionalnih verskih zajednica u Srbiji i diplomatskog kora, a svečanost je počela puštanjem jata belih golubova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.