Obešen bombaš iz Mumbaja

Izvor: B92, 30.Jul.2015, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obešen bombaš iz Mumbaja

Jakub Abdul Razak Memon, osuđen za učešće u bombaškim napadima u Mumbaju 1993, kada je poginulo 257 ljudi, obešen je u Indiji, saopštila je indijska policija.

Memon je pogubljen vešanjem u zatvoru Nagpur u indijskoj saveznoj državi Maharaštra na svoj 53. rođendan, pošto su mu indijski predsednik Pranab Mukerdži i Vrhovni sud odbili zahteve za pomilovanje, prenela je agencija AFP.

"Gotovo je. Jakub Memon je obešen danas u 7 časova", potvrdio je za AFP podinspektor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije u Nagpuru.

Na meti niza bombaških napada iz marta 1993. godine našli su se, između ostalih, Mumbajska berza, kancelarije aviokompanije "Er Indija" i jedan luksuzni hotel. U tom najsmrtonosnijem bombaškom napadu u istoriji Indije poginulo je 257 ljudi.

Veruje se da je te napade organizovalo mumbajsko podzemlje, kojim su tada dominirali muslimani, kao vid odmazde za nasilje vlasti nad muslimanima, tokom kojeg je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Memon, bivši računovođa, jedini je od 11 ljudi proglasenih krivim za napad u Mumbaju čiju je smrtnu kaznu potvrdio i apelacioni sud. Smrtne presude ostalih su preinačene u doživotni zatvor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obešen bombaš iz Mumbaja

Izvor: Radio 021, 30.Jul.2015

Jakub Abdul Razak Memon, osuđen za učešće u bombaškim napadima u Mumbaju 1993, kada je poginulo 257 ljudi, obešen je u Indiji.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.