Obeleženo 80 godina prvog broja Studenta

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Mar.2017, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 80 godina prvog broja Studenta

Grupa veterana, "glodura" - glavnih urednika, urednika i saradnika ''Studenta'', obeležila je danas polaganjem venca pored biste osnivača "Studenta" Ive Lole Ribara na Kalemegdanu 80 godina od izlaženja prvog broja tog lista.

Do pokretanja "Studenta" došlo je posle više sastanaka grupe studentskih aktivista, antifašista, levičara i članova SKOJ-a, koji su se krajem 1936. i početkom 1937. godine na inicijativu lve Lole Ribara sastajali u beogradskoj kafani "Akademija" koja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se nalazila u prizemlju Srpske kraljevske akademije, danas SANU, u Brankovoj ulici 15.

U "Studentu" je radila većina najboljih novinara Srbije, književnika. filozofa, aforistačara, likovnih umetnika, grafičara, dizajnera, fotoreportera. Oni su ostavili dubok, neizbrisiv trag u društvenim, političkim, umetinčkim, naučnim i novinarskim kretanjima Srbije.

Novinarka i urednica iz šezdesetih Branka Otašević, jedan od inicijatora okupljanja novinara svih generacija "Studenta", izjavila je da je taj list bio "izvanredna škola novinarstva, rasadnik slobodumnih ideja", ali je dodala da se "možda naivno verovalo da svet može da bude bolji i za šta se zalagalo čista srca".

Ono što je kroz generacije povezivalo i sve geneacije "Studentovih" urednika i saradnika je čvrsto uverenje da je bolji drugačiji, ljudskiji svet moguć, i da se za njega vredi boriti.

Dokazi o tome su u sačuvanim kompletima u biografijama stvaralaca koji su od 1937. godine radili u tridesetak sukcesivnih redakcijskih sastava "Studenta".

"Činjenica da je od Student vodilo preko 30 redakcija gde je u svakoj sarađivalo najmanje po isto toliko ljudi, ako najgrublje izračunamo je da je 9.000 hrabrih, darovitih ljudi imalo snagu da izgura mnoge stvari", rekao je urednik "Studenta" iz 1970-ih godina Slobodan Kljakić.

Na konferenciji za novinare govorili su urednici Studenta iz 60'-tih, 70-tih, 80 -tih, kao i iz prvih godina novog, 21. veka.

Sećajući se perioda šezdesetih, kniževnik kritičar Mirko Miloradović nabrojao je "ekipu" sa kojom je radio: Vladimir Bulatović - ViB, Vasko Ivanović, Svetozar Stojanović, Vojin Dimitrijević, Slobodan Selenić, Milosav - Buca Mirković, Raša Popov, Dušan Makavejev, Jovan Ćirilov, Mirjana Vukmirović, Vladinir Matović, Majo Đurović, Jova Bikilić, Mioje Popović...

"Ali važan preokret bio je kada je na čelo došao Milan Vukos koji je, da bi oslobodio list od finansijske zavisnosti studentskog rukovodstva, napravio od nas malu fabriku, i počeli smo da zarađujemo i dobijamo novac, a ostalo nam je besplatno letovanje koje smo do tada imali", prisetio se Miloradović.

O zabranama i cenzurama "Studenta" govorio je njegov tehnički urednik Slobiodan Ivkov koji je naveo i obavezu tužilaca da "pedagoški deluju" na članove redakcije.

"Tužilac bi nam početkom (školske) godine donosio spisak tekstova zbog kojih je mogao da nas zabrani u prethodnoj godini, a pouka i poruka mu je bila da u narednoj godini ne pravimo iste greške, ali naravno bilo je još gore", rekao je Ivkov.

Partijski radnici i studentska rukovodstva su držali list pod stalnom prismotrom, ali nisu u tome imali mnogo uspeha. Tako je u arhvama političkih i policijskih ustanova ostao ogroman materijal o tekstovima i njihovim autorima.

Bogat "Studentov" trezor do sada je ipak slabo istražen, a posebo da bude istražen nepristrasno, sistematično i kritički. Želja "Studentovih" veterana svih generacija je da se to jednom učini.

Za obeležavanje 80 godina "Studenta" planirani su izložba i tribine u Domu kulture Studentski grad i specijalno izdanje lista.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.