Obeležen Svetski dan voda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2010, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Svetski dan voda

BEOGRAD / NOVI SAD - Svetski dan voda obeležava se danas, a ove godine posebna pažnja će biti skrenuta na izazove i mogućnosti u razmeni znanja o kvalitetu vode, čije je očuvanje definisano u Protokolu "Voda i zdravlje", saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom 1992. godine u Rio de Žaneiru 22. mart odredila kao Svetski dan voda, čije je obeležavanje počelo 1993.

Sirig bez vode >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz vodovoda

Konkretno, zbog velike koncentracije arsena, meštani Siriga već 7. godinu vodu iz seoskog vodovoda ne koriste za piće, već se snalaze na razne načine, uglavnom kupujući onu flaširanu.

Biljana Đurić, direktor OŠ „Danilo Zelenović“ u tom mestu kaže da se za 250 đaka te škole voda dobavlja cisternama iz Temerina, dok Draga Divljaković, sekretar Saveta MZ, dodaje da se ranije voda mogla i koristiti, ali da je zbog strožih kritetijuma EU od 2003. godine nalogom republičke inspekcije voda isključivo za tehničku upotrebu.

Prof. dr Božo Dalmacija, sa Departmana za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je problem sa vodosnabdevanjem iz podzemnih voda ozbiljan, a kako je pojava arsena u vodi posledica geološkog sastava tla, rešenje nije u kopanju dubljih bunara već u tehnologiji, dodaje on, pa je prema već usvojenoj strategiji, na 80% teritorije Vojvodine potrebno izgraditi fabrike za prečiščavanje vode, da bi tek za 20 godina, ispravna, pitka voda, bila dostupna svakom stanovniku pokrajine.

Zaštititi izvorišta vode Ratno ostrvo

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović posetio je danas, povodom Svetskog dana vode, potencijalna izvorišta vode na Ratnom ostrvu i tom prilikom istakao da se jedine značajne rezerve vode nalaze upravo na ovom potezu, saopšteno je iz sektora za informisanje Skupštine grada Novog Sada.

"Izvorište vode Ratno ostrvu obezbeđuju oko 700 litara vode u sekundi. Ono što je važno jeste da se naše jedine rezerve vode nalaze u pojasu ovog izvorišta. Urbanističkim planom Novog Sada predviđeno je da se na ovom potezu i u budućnosti grade bunari, a na nama je, kao nadležnim organima, da radimo na tome da se ova izvorišta zaštite", kazao je Jovanović.

Načelnica Gradske uprave za komunalne delatnosti Lidija Tamaš objasnila da je izvorište Ratno ostrvo najveći potencijal kada je reč o izvorištima vode, dodaje se u saopštenju.

"Grad je tokom prošle godine počeo hidrogeološka istraživanja i mi ćemo ih nastaviti i ove godine", navela je Tamaš.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Branko Bjelajac istakao je da se celo područje izvorišta Ratno ostrvo mora zaštiti i da ono ne sme biti ugroženo.

"Sadašnja izvorišta jedva pokrivaju potrebe grada. To znači da ovaj pojas mora postati gradsko zemljište, kako bi se on koristio isključivo za vodosnabdevanje. To je zadatak ne samo lokalnih nadležnih organa već nadležnih ustanova na svim nivoima", rekao je Bjelajac.



Podizanje svesti javnosti

Aktivnosti povodom Svetskog dana voda ove godine usmerene su na podizanje svesti javnosti u Srbiji o značaju i povezanosti kvaliteta voda, ekosistema, kao i blagostanja ljudi.

Besplatna publikacija o stanju sistema

Kako saopštava Odeljenje za odnose sa javnošću i marketing novosadskog JKP "Vodovod i kanalizacija", to preduzeće Svetski dan vode obeležava nizom aktivnosti, kao i izdavanjem publikacije o stanju vodovodnog i kanalizacionog sistema, koja će biti besplatno podeljena građanima. Za centralni događaj proslave predviđen je obilazak izvorišta Ratno ostrvo najvećeg novosadsko izvorišta, sa kojeg grad dobija oko 700 litara vode u sekundi.

Kako kažu u preduzeću, proširenjem kapaciteta ovog izvorišta moguće je dobiti dodatnih 1000 do 1200 litara vode u sekundi, čime bi se dugoročno obezbedilo dovoljno sirove vode za vodosnabdevanje Novog Sada i zbog toga ovo područje ima regionalni značaj. JKP "Vodovod i kanalizacija", povodom Dana voda, upozorava da je na prostoru planiranog vodozahvatnog pojasa pre dve godine došlo do havarijskog curenja mazuta, a da je sam prostor trenutno pod zasadom žitarica koje se, prema pretpostavci, prskaju štetnim hemijskim materijama, što u skoroj budućnosti može dovesti do trajnog zagađenja vodozahvatnog pojasa.

Protokol o vodi i zdravlju je dokument Svetske zdravstvene organizacije i Evropske ekonomske komisije UN i predstavlja legalni međunarodni instrument za prevenciju, kontrolu i smanjenje bolesti povezanih sa kvalitetom vode.

Ratifikovan je 6. maja 2005. godine, a postao je važeći 4. avgusta 2005. godine.

Na petoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju održanoj ovog meseca u italijanskom gradu Parmi, prepoznati su prioriteti i aktivnosti usmerene na očuvanje zdravlja dece koja su najosetljivija kada je reč o faktorima rizika iz životne sredine.

U Deklaraciji o životnoj sredini i zdravlju, potpisanoj u Parmi, definisano je da svakom detetu treba dati podjednaku šansu da do 2020. godine ima pristup bezbednim izvorima vodosnabdevanja, priliku da se bavi fizičkom aktivnošću, da ima pravilnu ishranu, kao i dobar kvalitet vazduha.

Konferencija "Voda i zdravlje"

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" će ovogodišnji Svetski dan voda obeležiti stručnom konferencijom na kojoj će biti reči o aktivnostima u vezi sa implementacijom Protokola "Voda i zdravlje", kao i o novoj direktivi Evropske unije o kvalitetu površinskih voda koje se koriste za rekreaciju.

U Srbiji postoji veliki broj površinskih voda koje se koriste kao javna kupališta gde veliki broj građana dolazi na odmor i rekreaciju, pa je samim tim i kontrola kvaliteta ovih voda od velikog značaja.

Prema podacima Instituta "Batut", u 2008. godini u Srbiji je kontrolisano 56 površinskih voda koje se koriste za rekreaciju i to, 28 u centralnoj Srbiji i 28 u Vojvodini. Od ukupnog broja kontrolisanih površinskih voda koje se koriste za rekreaciju 12,5 odsto voda u centralnoj Srbiji pokazuje odstupanje samo u fizičko-hemijskom pogledu od prve i druge klase.

"Batut" podseća da je u cilju obezbeđenja higijenski i zdravstveno ispravnih površinskih voda koje se koriste za rekreaciju, a samim tim i zaštite zdravlja stanovništva, neophodno sprovesti harmonizaciju propisa Srbije sa propisima EU.

Važno je i redovno praćenje kvaliteta površinskih voda koje se koriste za rekreaciju od strane regionalnih instituta i zavoda, ističe se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.