Obeležavanje 25.godina od proboja Koridora života: Otkriven spomenik poginulim borcima

Izvor: Blic, 25.Jun.2017, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje 25.godina od proboja "Koridora života": Otkriven spomenik poginulim borcima

U zaseoku Mišići u Skugriću kod Modriče otkriveno je i osveštano spomen-obeležje podignuto na mestu susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji "Koriror 1992".

Spomen-obeležje, koje je podignuto na inicijativu Mesne boračke organizacije Skugrić, uz podršku Opštinske boračke organizacije i opštine Modriča, otkrili su sinoć načelnik Modriče Mladen Krekić i dete poginulog borca iz Skugrića Mladen Nikić.

Vence na spomen-obeležje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u prisustvu velikog broja meštana Skugrića, bivših boraca sa prostora Modriče i Šamca, položili su predstavnici opštinskih boračkih organizacija Modriče i Šamca i Gradske boračke organizacije Prijedor.

Ratni komandant tadašnjeg odreda "Tolisa" Milorad Stanković iz Skugrića, učesnik akcije "Koridor 92", rekao je da je 26. juna 1992. godine oko 16 časova, na liniji Živkovo Polje-Filomena-rečica Tolisa došlo do susreta boraca Prvog krajiškog korpusa sa borcima specijalnog bataljona Druge posavske brigade Istočnobosanskog korpusa.

- Živeli smo u izolaciji i operacija “Koridor” do njenog završetka bila je nada da će se ovaj deo Posavine i zapadni deo RS spojiti sa maticom Srbijom - rekao je Stanković.

On je istakao da je slobodan put do Srbije bila jedina mogućnost za snabdevanje hranom i lekovima, što je značilo ostanak i opstanak na ovom prostoru.

Milan Nikolić iz Obudovca, član tadašnjeg specijalnog bataljona Druge posavske brigade, naveo je da nikada neće zaboraviti trenutak susreta sa borcima iz do tada odvojenog dela RS.

- To su trenuci koji se ne zaboravljaju. Kada smo se približili, da bi smo bili sigurni jedni druge smo pitali za krsne slave, mesta odakle dolazimo, i na taj način smo ostvarili do tada nepostojeću komunikaciju - priča Nikić.

On je naglasio da je radost zbog oslobođenja puta prema Srbiji bila velika, a prekid izolacije, u kojoj je bilo više od 1,5 miliona Srba iz zapadanih srpskih zemalja, okarakterisan je kao spas od novog genocida.

Pomoćnik komandanta 43. Prijedorske brigade Čedo Šipovac rekao je da je proboj koridora bila borba za opstanak.

- Mesto na kome su se spojile jedinice i probijen koridor treba da bude mesto sećanja na operaciju, ali i mesto na kome se moramo sećati žrtava - boraca koji su dali živote za “put života”, a posebno 12 banjalučkih beba, čija je smrt bila direktan povod za početak proboja iz obruča - rekao je Šipovac.

Predsednik Opštinske boračke organizacije Modriča Milutnin Vračević izjavio je da će danas od spomen-obeležja u Skugriću do Duge Njive, mesta odakle je komandovano operacijom "Koridor 92", biti održan marš čija staza od 12 kilometara simbolizuje 12 banjalučkih beba.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.