Obeležavanje 208. godišnjice Boja na Mišaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2014, 04:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje 208. godišnjice Boja na Mišaru

Polaganjem venaca i odavanjem počasti danas će biti obeležena 208. godišnjica Boja na Mišaru, kod spomenika mišarskim junacima u mestu Mišar kod Šapca.

Kako je saopštio Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodiće državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom 208. godišnjice Boja na Mišaru.

Državna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ceremonija će biti održana 13. avgusta kod spomenika mišarskim junacima u mestu Mišar kod Šapca, a počeće u 11 časova.

Vence će, takođe, položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Šapca i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog Carstva.

Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su tom prilikom odneli briljantnu pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

U samom centru sela Mišar kod Šapca 1906. godine, povodom obeležavanja jubilarne stote godišnjice boja na Mišaru, podignut je spomenik, a u narednom periodu i zdanje muzeja sa postavkom koja prikazuje sam boj, događaje koji su mu prethodili, znamenite učesnike ove velike bitke, kao i njegove posledice.

Spomenik ukupne visine 633 santimetra, koji se završava skulptoralnom kompozicijom dvoglavog orla, podignut je sredstvima Drinosavskog kola jahača "Knez Mihailo".

Godine 2006, povodom obeležavanja jubilarne 200. godišnjice boja na Mišaru, Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Gradom Šapcom, a po projektu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture - Valjevo omogućilo je sveobuhvatnu obnovu samog spomenika, zdanja muzeja i seoske škole u Mišaru, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas se obeležava 208. godišnjica Boja na Mišaru

Izvor: Blic, 13.Avg.2014

Polaganjem venaca i odavanjem počasti danas će biti obeležena 208. godišnjica Boja na Mišaru, kod spomenika mišarskim junacima u mestu Mišar kod Šapca...Kako je saopštio Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje,...

Nastavak na Blic...

Obeležena godišnjica Boja na Mišaru

Izvor: RTS, 13.Avg.2014

Polaganjem venaca na spomenik Mišarskim junacima, obeleženo je 208 godina od Boja na Mišaru, prve pobede srpske vojske u Prvom srpskom ustanku...Vence na spomenik položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Vojske Srbije, grada Šapca i...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.