Obeležana 21. godišnjica egzodusa Srba iz zapadne Slavonije tokom akcije Bljesak

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Maj.2016, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležana 21. godišnjica egzodusa Srba iz zapadne Slavonije tokom akcije Bljesak

Sa mosta u Gradiški, u Republici Srpskoj, danas je spušteno cveće u reku Savu povodom obeležavanja 21. godišnjice od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojne akcije "Bljesak".Stradalima u egzodusu služen je parastos, a položeni su venci na spomen-ploču.

Tokom vojne akcije "Bljesak" ubijeno je ili nestalo 283 Srba.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocenio je da je hrvatska vojska u akciji "Bljesak" nastavila >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa onim što je započeto u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u logorima Jasenovcu, Jadovnu, Gradini i ostalim srpskim stratištima.

On je istakao da srpski političari moraju biti svesni svoje istorije i da ne smeju dozvoliti da se Srbima ponove stradanja 20. veka.

"U orgijanju hrvatske vojske 1. i 2. maja (1995), iz zapadne Slavonije proterano je 15.000 Srba, 283 je poginulo, a svi ranjeni koji su se našli na putu, ubijani su hrvatskim tenkovima, maljutkama, avionima, a neki su čak i nožem dokrajčeni", kazao je Savanović.

Po njegovim rečima, Vlada RS će i dalje nastojati da pomaže Srbima izbeglim iz zapadne Slavonije i cele Hrvatske, navodeći da su Zakonom o pravima boraca Republike Srspke prava boraca iz bivše Republike Srpske Krajine u velikoj meri izjednačena s pravima boraca Vojske RS, ali da još postoje oni koji imaju problem da ostvare da prava.

"Postoji problem izgubljene ili uništene dokumentacija za određen broj boraca i pokušaćemo to da rešimo, jer ti ljudi su naš narod i naši borci, koji su se borili i ovde. Srpski korpus se ne sme deliti", kazao je ministar za boračka pitanja RS.

Predsednik Udruženja Srba proteranih iz Zapadne Slavonije Krsta Žarković rekao je da je prema popisu stanovništva iz 1985. godine u zapadnoj Slavoniji bilo oko 121.000 Srba, a da ih danas na tom prostoru ima svega oko 17.000.

"Gde smo bili 1996. godine što se tiče ljudskih prava u Hrvatskoj, tu smo i danas", rekao je Žarković.

On je zahvalio Republici Srpskoj, Srbiji i drugim zemljama u svetu koje su prihvatile Srbe iz zapadne Slavonije.

Po njegovim rečima, Srbi u zapadnoj Slavoniji imali su tri velika egzodusa 90-tih godina prošlog veka.

Prvi je bio 1. oktobra 1991. godine, drugi 22. decembra 1992. i treći 1. i 2. maja 1995.godine.

"Stradalo je ukupno 5.860 ljudi, a u poslednjih nekoliko meseci ekshumirani su posmrtni ostaci 141 žrtve koje se vode kao NN lica", naveo je Žarković.

Vence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar prosvete i kulture Dane Malešević, izaslanik predsednika Republike Srpske Siniša Karan, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Velimir Sakan, načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Vence su položili i predstavnici Udruženje Srba proteranih iz zapadne Slavonije, Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", Udruženja "Suza", Organizacije porodice poginulih i nestalih boraca i civila Republike Srpske i Boračke organizacije opštine Gradiška.

U egzodusu Srba iz zapadne Slavonije 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", 1. maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo 15.000 stanovnika zapadne Slavonije, sa oko četiri hiljade srpskih vojnika.

To područje bilo je pod zaštitom UN.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.