OVO JE NAŠA JEZIVA REALNOST: Svaka druga žena u Srbiji trpi nasilje!

Izvor: Telegraf.rs, 25.Nov.2014, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO JE NAŠA JEZIVA REALNOST: Svaka druga žena u Srbiji trpi nasilje!

Potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja i dodala da nasilje nije problem samo žrtve, već celog društva, koji se mora rešavati udruženim snagama

Danas je u Srbiji obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Podsećamo, od početka godine u Srbiji je, u porodičnim svađama, ubijena 21 žena.

Potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da svaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja i dodala da nasilje nije problem samo žrtve, već celog društva, koji se mora rešavati udruženim snagama.

Mihajlovićeva je najavila osnivanje Komiteta za borbu protiv nasilja u porodici koji će biti deo Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ali i saradnju sa Ženskom parlamentarnom mrežom, civilnim sektorom, evropskim agencijama, ali i sa agencijom UN.

Foto: Telegraf

Prema njenim rečima, Vlada Srbije ozbiljno shvata problem nasilja u porodici i planira rad na izmeni zakona, pomoć sigurnim kućama u Srbiji i podršku u edukaciji i ekonomskom osnaživanju žena žrtava porodičnog nasilja.

- Nasilje u porodici je naš zajednički problem i moramo da ga rešavamo zajedno. Hoćemo da budemo dovoljno jaki, da poguramo promene zakona koji moraju da se prilagode sporazumima koji su neophodni da bi mogli da se borimo protiv nasilja nad ženama. Hoćemo da budemo zemlja koja je primerom pokazala da sa tim problemom može da se bori - poručila je Zorana Mihajlović koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uestvovao je u obeležavanju ovog dana i on je danas potpisao zastavu solidarnosti sa ženama koje su preživele muško nasilje, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

(Telegraf.rs / Agencije)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.