OTKRIVAMO Plate u junu podigao javni sektor

Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 06:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Plate u junu podigao javni sektor

I pored zabrane povećanja plata, one su u javnom sektoru, čini se, ipak povećane. Na to ukazuje podatak da je prosečna zarada prošlog meseca u Srbiji povećana za 3,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 46.450 dinara.

Ekonomski kritičar Ljubomir Madžar za "Blic" objašnjava da postoje same dve opcije koje su dovele do većih zarada u junu.

- Prvi je da je ovaj rast zbog povećanih zarada u javnom sektoru. Ako je to tako, onda je to neodgovorno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ponašanje. Po nas to nikako neće biti dobro, jer privreda, koja je i u ovako u lošem stanju, to neće moći da izdrži. Sa druge strane, ako je na porast prosečne plate uticalo povećanje zarada u privatnom sektoru, onda je to zdrav rast - ističe Madžar.

Najveće zarade

Da su ipak, porasle plate u javnom sektoru upućuju i najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, po kojima i ove godine prva dva mesta zauzimaju opštine Surčin i Kostolc, koje su sedišta nekih od najvećih javnih preduzeća. Drugim rečima jasno je da su plate na aerodromu "Nikola Tesla", "Er Srbije" i preduzeća za podzemnu eksploataciju "Kostolc" i pored zakonske zabrane povećanja to ipak uradile. Stručnjaci tvrde da ovakva praksa može biti pogubna za javne finansije.

- Ne piše nam se dobro. Javna preduzeća su odavno podivljala, niko ih ne kontroliše i sada su rešili da povećaju plate - upozorava Madžar.

Najniže zarade

I Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije ima sličamn stav. On za "Blic" kaže da oni u ovom trenutku nemaju potvrdu da je plata u privatnom sektoru skočila.

- Teško je to sada reći. Postoje firme koje su blokirane i pred stečajem, i one koje dobro posluju, ali je pitanje da li je u proseku zarada skočila. Mi trenutno radimo analizu tržišta rada pa ćemo videti u kakovoj je poziciji zaista realan sektor  - kaže Atanacković.

Fiskalni savet ranije je upozorio da se reforma Elektroprivrede Srbije ne sprovodi, te da su najveći problemi EPS-a prevelik broj zaposlenih i velike plate, koje su, umesto da budu smanjene, u 2015. još i povećane.

- To je neprimereno jer ovo javno preduzeće ima dug od milijardu evra. Od prethodnog povećanja cene struje za sedam odsto, tek tri odsto pripalo EPS-u, ali se i to po svemu sudeći, prelilo na povećanje plata zaposlenima - kaže se u izveštaju Fisjkalnog saveta.

Najviše u Surčinu, najmanje u Žabarima

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da su najveće prosečne zarade za jun u Srbiji isplaćene zaposlenima u beogradskoj opštioni Surčin - 83.266 dinara, a najniža zaposlenima u Žabarima - 23.683 dinara. U vrhu po visini plata posle Surčina, sledi Kostolac gde su zaposleni primili 73.822 dinara, zatim zapolseni u beogradskim opštinama Lazarevac - 65.747 dinara, Novi Beograd - 64.844 i Stari Grad - 63.678 dinara.

Među opštinama sa najnižim platama, osim Žabara su Ub gde je prosečna plata 24.233 dinara, Gadžin Han - 26.683 i Priboj gde mesečno zarađuju 26.679 dinara.

Najviše se zarađuje u informisanju i komunikacijama

Posmatrano po delatnostima, najveće prosečne plate imali su zaposleni koji rade u informisanju i komunikacijama gde je prosečna zarada 86.307 dinara, u finansijskoj delatnosti zarađuju 80.122, u snadbevanju električnom energijom 77.209, dok u rudarstvu prosečno primaju 73.282 dinara.

Najmanje zarađuju zaposleni koji se bave uslugama smeštaja i ishrane 27.935 dinara, u trgovini mesečno dobijaju 34.616 i ljudi koji se bave administrativnom delatnošću - 35.782 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.