Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTERAJTE STRAH Naučite dete da razume jezik pasa

Susret s nepoznatim i neočekivanim često je u korenu različitih strahova, pa i onog od životinja. Ponekad je strah jači i od ljubavi.

Tako je i sa decom i psima. Neretko dečaci i devojčice budu prosto oduševljeni i fascinirani psima, ali im strah ne dozvoljava da u toj ljubavi uživaju, piše sajt MAGAZIN PAS. Poneseni euforijom pritrče psu, ali onda bojažljivo ispruže ruku da bi ga dodirnuli i, ako se pseća njuška nađe makar blizu njihove ručice, u strahu se sakriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iza roditelja. Naravno, s druge strane su ona deca koja bez ikakve zadrške zagrle kuče medveđim zagrljajem. I šta je onda to što neke sprečava da uspostave pravu vezu sa psima? Zašto neka deca imaju strah od pasa?

Deca su, naravno, različita. Neki klinci radije sede u svojoj sobi igrajući se omiljenom igračkom ili listajući novu slikovnicu, dok su drugi skloniji avanturama i novim iskustvima. Ovi drugi su manje osetljivi na strah s novim i neočekivanim. A strah od nepoznatog i neočekivanog često je u korenu različitih strahova, pa i onog od pasa. Često se plaše upravo ona deca koja su odrastala bez kontakta s psima. Dešava se i da je zaziranje od čovekovog najboljeg prijatelja rezultat vaspitanja. Ima roditelja koji uče decu da su psi opasni.

Novi broj magazina Pas na svim kioscima širom Srbije!

Deca nisu sama u svom strahu. Ponekad se problem uvećava jer i psi mogu da se plaše dece. Mališani, posebno mlađi od šest godina, zaista znaju da izlude pse. Galame i vrište. Vuku pse za uši ili rep, stalno trčkaraju, sapliću se i padaju preko pasa.

Pripremili smo vam nekoliko saveta kako da pomognete detetu da prevaziđe strah od ljubimca.

Razumite strah svog deteta

Pauci, zmije, javni nastupi – svako od nas ima neki strah. To što nam logika govori da nam mali pauk ne može ništa, ne pomaže mnogo. Strah, jednostavno, nije racionalan. Isto tako, racionalan razgovor neće vam pomoći da taj strah prevaziđete. Dakle, prvi korak je da razumete i prihvatite da strah postoji. Pazite šta govorite. Budite sigurni da nenamerno ne stvarate ili povećavate dečju bojazan rečima koje upotrebljavate. Naravno da psi mogu da ujedu ili budu agresivni, ali sigurno ne želite da vaše dete misli da su svi psi agresivni i opasni.

Napredujte malim koracima

Nema razloga da dete primoravate da se suoči sa psom (po principu – bacim ga u najdublju vodu i čekam da nauči da pliva). Takav pristup moze pojačati strah. Umesto toga trebalo bi da postepeno upoznajete dete sa psima, počevši od slikovnica i crtaća, pa onda možda sa distance u parku sve dok ga ne naviknete da su psi naši prijatelji. Izaberite odraslog psa, a ne štene. Kada procenite da je vaše dete spremno za sledeći korak – približavanje psu – pronađite odraslog psa blage naravi. Kao i mala deca, štenci su nepredvidivi, nestašni, nestrpljivi, posebno kad su veoma mladi.

Naučite dete psećem "jeziku"

Psi u najvećoj meri komuniciraju govorom tela. Pokažite detetu slike pasa i pitajte ga da li prepoznaje emocije koje psi izražavaju. Da li mogu da kažu kada je pas srećan i raspoložen za igru, a kada izgleda kao da mu je bolje ne prilaziti.

Potražite odevene pse

Zvuči smešno, zaista, ali činjenica je da se deca manje plaše pasa ako nose odeću. Nije teško ni zaključiti zašto. Jednostavno, psi u odeći izgledaju smešno i sasvim bezazleno.

Mazite psa

Kada vaše dete konačno bude spremno za bliski susret sa psom, trebalo bi da situaciju držite pod kontrolom. Najbolje je da psa nežno mazite po glavi, a dete pustite da ga dodiruje po leđima, daleko od “opasne” čeljusti.

Pripremite dete za njuškanje i lickanje

Pre nego što ga pustite da se igra sa psom, objasnite detetu da se pas upoznaje sa novim prijateljima tako što ih onjuši. Objasnite mu da je njuškanje znak želje da ga upozna, a lizanje – poljubac i način na koji psi ispoljavaju ljubav i prijateljstvo.

Naučite dete kako treba da se ponaša

Jedna od najvažnijih stvari za druženje sa psima jeste da dete bude nežno, piše sajt MAGAZIN PAS. Mališan mora na vreme da nauči da ne udara, ne gura psa ili ga ne vuče za rep.

Uvek pitajte

Na kraju, najvažnije je da dete naučite da, pre nego što priđe nepoznatom psu, pita vlasnika da li je to u redu i da li je bezbedno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.