ODAVDE NIKO NE IZLAZI ZIV U ovom zatvoru zive najtezi robijasi u Americi

Izvor: medio.rs, 14.Okt.2015, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODAVDE NIKO NE IZLAZI ZIV U ovom zatvoru zive najtezi robijasi u Americi

"Progresivni programski objekat" kalifornijskog državnog zatvora za muškarce, dom je za 600 zatvorenika koji služe doživotnu zatvorsku kaznu

Duboko u pustinji Mohavi, nalazi se zatvor sa najvećim merama bezbednosti nazvan “Yard A”. U njemu nema egzekucija, ali niko od zatvorenika iz njega ne izlazi živ.

“Progresivni programski objekat” kalifornijskog državnogzatvora za muškarce, dom je za 600 zatvorenika koji služe doživotnu zatvorsku kaznu. Niko >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << od zatvorenika ne čeka na pogubljenje, ali će svi ovde i živeti i umreti. Radi se ozatvorenicima koji su počinili teške zločine, poput ubistava.

Tri zatvorenika iz “Yarda A” su junaci dokumentarca koji će biti objavljen u Australiji. Film istražuje stvarnost “druge vrste smrtne kazne” i prikazuje tri muškarca koji u zatvoru traže samopoboljšanje i duhovni razvoj. Među zatvorenicima je Ken Hartman, koji je pijan na smrt pretukao muškarca kada je imao 19 godina. On se u zatvoru nalazi već 36 godina.

– Ja sam osuđen na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja. To nije bolje od smrtne kazne, jer to jeste smrtna kazna. Ja ću odavde izaći kada budem mrtva – kaže Hartman.

Printskrin: Youtube/HBODocs

2000. godine američki zatvorski sistem omogućio je zatvorenicima koji služe doživotne zatvorske kazne u posebnom objektu kako bi im se omogućilo da život provedu na mestu na kojem ne dominira nasilje. “Yard A” u kalifornijskom državnom zatvoru zatvorenici nazivaju dvorištem časti.Za njih je razvijen program prema kojem mogu da dobiju određene privilegije ukoliko se pridržavaju pravila u rasno integrisanom okruženju.

To je eksperimentalni zatvor u kom nema nasilja, rasnih tenzija, bandi, ilegalnih droga, alkohola.

- Ako želite da budete u ovom zatvoru, morate biti nenasilni i prihvatati svoje suzatvorenike bez obzira na njihovu rasu – pravila su zatvora koje ističe i čuvar u Yardu A.

Autori ovog dokumentarca su bili poneseni činjenicom da se u SAD-u broj ljudi osuđenih na smrtnu kaznu povećao za 300 procenata. Mnogi od zatvorenika su započeli svoju kaznu kao stariji maloletnici, a kasnije ceo svoj život provedu u zatočeništvu. Neki od njih su u ovom filmu opisali kako izgleda odrastati u zatvoru.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.