Novo srce radi kao sat

Izvor: Večernje novosti, 21.Dec.2014, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo srce radi kao sat

DOKTORKA, kako je prošla operacija? To je prvo što je Vladimir Petković (47) juče, čim je isključen sa mehaničke ventilacije, pitao dr Emiliju Nestorović, kardiologa Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, koja se brine o postoperativnom oporavku prvog pacijenta u Srbiji kojem je ugrađeno veštačko srce. Njen odgovor: „Sve je prošlo dobro, bez komplikacija“, Vladimir, mašinski inženjer iz Pančeva, prima mirno, kao da drugačije nije ni očekivao. Tačno je podne, subota >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je, kad ga isključuju sa respiratora. Sad će i puna 24 sata od završeta operacije. Vladimir se ni na šta ne žali. Kaže, ništa ga ne boli. Ni pred operaciju, kakva se izvodi u samo 20 najboljih kardiohirurških centara u svetu, Vladimir nije bio uznemiren, niti uplašen. Reporterima „Novosti“, koji su ga posetili dan pre ugradnje mehaničkog organa kojim bi trebalo da premosti vreme do transplantacije srca, ispričao je da ga, u situaciji kad nema izbora, jer njegovo srce otkazuje, smiruje to što bezrezervno veruje doktorima, najviše profesoru dr Miljku Ristiću, direktoru KCS, kardiohirurgu koji je vodio tim za operaciju. Vladimir se probudio iz anestezije u petak, istog dana kada je operisan. - Nikakvih komplikacija nije bilo posle zahvata - priča za „Novosti“ doktorka Nestorović. - Tih prvih 12 do 24 sata od operacije su najkritičniji. Pratimo sve parametre i sve je u najboljem redu. Nadamo se da će tako i ostati. POSLEDICA NELEČENE PREHLADE UMESTO biološkog srca, oslabljenog nelečenom prehladom, koje je sada praktično mrtvo, u Vladimirovim grudima od petka u 11.25 bez greške „kuca“ mehanički organ, vredan 150.000 evra, koji je KCS poklonio proizvođač.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Novo srce radi kao sat

Izvor: B92, 21.Dec.2014

Vladimir Petković se probudio posle operacije, svestan je i komunikativan. Juče u 12 sati je isključen sa respiratora i počeo normalno da diše, pišu "Večernje novosti" o čoveku kome je prvi put u Srbiji ugrađeno veštačko srce...Posledica nelečene prehlade..Umesto biološkog srca, oslabljenog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.