Novinari pitaju zašto krši zakon, Nikolić ne odgovara

Izvor: N1 televizija, 28.Maj.2016, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari pitaju zašto krši zakon, Nikolić ne odgovara

Glavni problem medija na lokalu su finansije, a spas su projektna finansiranja, s kojima ipak ima dosta problema, ispričali su gosti Novog dana. U Kragujevcu već dve godine nema konkursa, većina medija je pred zatvaranjem, a gradonačelnik tog grada Radomir Nikolić na pitanje zašto krše zakon, novinarima ne želi da odgovori.

Glavni problem lokalnih medija su uvek finansije, kaže Dejan Miladinović iz Asocijacije lokalnih nezavisnih medija "Lokal press". "Vrlo teško dolazimo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << do sredstava, kao neki vid spasa je projektno finansiranje, odnosno sufinansriranje medija na lokalu", dodaje.

Ministarstvo kulture svake godine dodeljuje određena sredstva za projektno finansiranje, a ove godine su se stvari iskomplikovale, navodi. Nije budžet određen da se zna koliko treba izdvojiti, kaže Miladinovć i dodaje da je medijska koalicija predlagala da bude dva odsto od ukupnog budžeta grada ili opštine. Problem je, kako je naveo, jer postoje velike razlike u novcu, kad su u pitanju gradovi i opštine.

Govoreći o načinu na koji se dolazi do sredstava, Miladinović kaže da je predviđeno da udruženja daju veći deo komisije u odnosu na opštinu. Ali ima primera da gradonačelnici sami biraju članove komisije, da neke opštine uopšte ne raspisuju konkurse, i da se dodeljuju sredstva samo pojedinim medijima, dodaje.

Stanje u Kragujevcu je, što se tiče finansiranja lokalnih medija, zaista alarmantno.

Jovanka Marović, glavna urednica regionalne TV K9, priča kako se u toj opštini krši zakon, ali da su mediji nemoćni.

Kragujevac ima dve regionalne televizije, TV K9 i RTV Kragujevac. Privatizovana RTV Kragujevac dobila je oko milion evra poslednje godine, navodi ona, ističući da je način na koji dolazi do sredstava netransparentan.

U najvećem gradu Šumadije se već dve godine ne raspisuje konkurs za medijsko finansiranje.

"U Kragujevcu se krši zakon i ne raspisuje se konkurs, tražen je odgovor od gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića zašto se krši zakon i ne raspisuje konkurs i odgovor nismo dobili", kaže urednica K9, ističući da je to gotovo i bilo očekivano, s obzirom na to da njihova televizija od gradonačelnika i inače ne dobija odgovore na pitanja koja mu upućuju.

Za Kragujevac je sramota da nema medije koji objektivno izveštavaju, dodaje ona.

Televizija N1 pozvala je gradonačelnika Kragujevca u goste, kako bi popričali i o ovoj temi, ali je iz njegove kancelarije odgovoreno da Nikolić danas ima druge obaveze.

Govoreći o porceduri za dodelu novca, koja se ispostavlja kao sporna na mnogo mesta, Miladinović objašnjava da prvo opština određuje buidžet, pa se raspisuje konkurs, a zatim se bira komisija od 3 do 5 članova.

Konkursom mediji treba da se opredele koje su to teme, šta je to bitno, i šta je javni interes da se obaveste građani i time konkurišu, navodi. On kaže da mediji to često ne razumeju, pa konkurišu sa opštim stvarima, koji su u opisu struke, ili se dešava da pojedini mediji u opštini konkurišu sa istom temom.

TV K9 pokriva oko milion stanovnika, mi smo se profilisali kao jedan nezavisni medij, i pokušavamo da sačuvamo našu kuću, kaže Marovićeva.

"Većina medija u Kragujevcu je pred zatvaranjem, ono što može da se izdrži je mesec, dva i ovo ne važi samo za K9", ističe Marovićeva, dodajući da je velika većina medija u istom problemu.

Grad Kragujevac je opredelio 60 miliona dinara prošle godine za sufinansiranje medija, ove 80 miliona dinara. "Ne menjaju se odluke (zakona o budžetu), ali se novac ne troši, prebacuje se s jedne pozicije na drugu", ističe ona.

Problem je kod Zakona o javnom informisanju što ne predviđa sankcije za opštine koje krše njegove odredbe, naglašava Marovićeva.

Miladinović takođe ističe to što nemamo sankcije za gradonačelnike i opštine ako krše zakone ili ga ne sprovode.

Nigde u lokalnim medijima nisu velike plate, to je čisto preživaljavanje, mislili smo bar da održimo medije, da se oni ne gase, ako se ugase, građani će biti uskraćeni za informaciju, dodaje Miladinović.

"U Kragujevcu najveći deo novinara volontira u ovom trenutku. Međutim problem je šta se dešava sa javnim interesom, sa pravom građana na informaciju", kaže Marovićeva.

Gradonačelnik Kragujevca ne raspisuje konkurs i time građanima Šumadije uskraćuje informacije, dodaje.

Ona ističe da mnogi medijski radnici na lokalu i mesecima ne primaju plate, a rade, ali da su problem ogromne obaveze koje imaju televizije, jer je televizija skupa. "Ukoliko se ne raspiše konkurs, mediji u Kragujevcu su u velikom problemu", navodi.

Ona je dodala da su zato odlučili da radikalizuju svoj protest. Zakazali smo jedan protest, 10. juna je konstitutivna sednica nove gradske skupštine, mi mislimo da ne znaju novi odbornici sa čim se suočavaju i mi smo odlučili da ispred skupštine odemo da ih informišemo, zaključila je urednica TV K9.

Celo gostovanje pogledajte u videu ispod:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Finansije i konkursi glavni problem lokalnih medija

Izvor: N1 televizija, 28.Maj.2016

Glavni problem medija na lokalu su finansije, a spas su projektna finansiranja, s kojima ipak ima dosta problema, ispričali su gosti Novog dana. U Kragujevcu već dve godine nema konkursa, većina medija je pred zatvaranjem, a od gradonačelnika tog grada ne može da se dobije odgovor - zašto krše...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.