Novi zakon o saobraćaju od 1. januara

Izvor: Beta, 27.Nov.2014, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o saobraćaju od 1. januara

BEOGRAD, 26. novembra 2014. (Beta) - Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Radne grupe za brigu i čuvanje mladih vozača i učesnika u saobraćaju Zorana Mihajlović izjavila je u sredu da očekuje kako će izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje se tiču mladih vozača, stupiti na snagu 1. januara sledeće godine.

"Radna grupa će u narednih nedelju dana pripremiti predloge za izmene zakona i tražićemo da se po hitnoj proceduri uvrste u dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << red skupštine. Mislim da od 1. januara 2015. godine, novi zakon može stupiti na snagu", rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je nakon sastanka Radne grupe, koju čine predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, grada Beograda, Saobraćajnog fakulteta, ministarstva prosvete, Centra mladih Srbije i saveta roditelja nekoliko beogradskih srednjih škola, izjavila da svi segmenti društva moraju učestvovati u povećanju bezbednosti mladih učesnika u saobraćaju.

"Samo tokom ove godine, 76 mladih osoba je poginulo u saobraćajnim udesima u Srbiji. Mi želimo ne da smanjimo taj broj već da zaustavimo pogibije mladih u saobraćaju. Za to će nam biti potrebna pomoć mladih, njihovih roditelja ali i medija i institucija", rekla je ministarka.

Ona je ocenila da postojeći Zakon o bezbednosti saobraćaja "nije loš" ali da se ne primenjuje "dovoljno" i da mu nedostaje segment koji se tiče mladih vozača.

"Danas smo sa predstavnicima struke, srednjoškolaca i roditelja, koji se nalaze na izvoru problema, razgovarali o kaznama, prevenciji i edukaciji mladih učesnika u saobraćaju. Narednih dana očekujem sugestije u vezi tema koje smo danas pokrenuli", kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da su tokom današnjeg sastanka Radne grupe, stručnjaci predstavili nekoliko ideja o tome kakva ograničenja treba uvesti kad je reč o performansama automobila kojima upravljaju mladi vozači.

"Razgovarali smo i o promeni stava mladih o vožnji pod dejstvom alkohola i nultoj toleranciji za pijane vozače, kao i o uvodjenju ograničenja na osnovu kojih bi postepeno dobijali iskusne vozače. Složili smo se i da su oštre kazne za vožnju pod dejstvom alkohola opravdane", kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, mora se više raditi na edukaciji mladih o bezbednosti u saobraćaju.

"Nije dovoljno da se samo jedan dan u školi posveti toj temi. O bezbednosti u saobraćaju mora se razgovarati kroz sve nastavne predmete", rekla je ministarka.

Odgovarajući na pitanje ko će biti formalni predlagač izmena zakona o bezbednosti saobraćaja, Mihajlović je kazala da će to verovatno biti MUP ali da je bitnije da zakonske odredbe pokriju segment mladih vozača i učesnika u saobraćaju.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.