Novi snimci otkrivaju razarajuće posledice nuklearnog testa (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jul.2016, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi snimci otkrivaju razarajuće posledice nuklearnog testa (VIDEO)

Nuklearna testiranja koja je američka mornarica sredinom prošlog veka vršila na atolu Bikini, završila su se nepopravljivim posledicama, a američka Nacionalna bezbednosna agencija objavila je nove snimke nuklearnih testiranja iz svoje arhive.

Američka Nacionalna bezbednosna agencija objavila je snimke koje su zabeležili nadzorni avioni, u trenucima pre aktiviranja bombe, prilikom nuklearnih testiranja na atolu Bikini. Snimak prikazuje mnogo uništenih ratnih brodova koji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tonu u okean, a operacija je nazvana “Crossroads”.

Testiranja na atolu koja je u periodu od 1946. do 1958. godine izvela američka mornarica, sastojala su se od brojnih nuklearnih eksperimenata zbog kojih je to područje i danas nenaseljeno, a novi snimci pokazuju koliko bile snažne posledice aktiviranja nuklearnih bombi.

U jednom od svojih eksperimenata, mornarica je htela da otkrije kako će nuklearna eksplozija uticati na 95 ratnih brodova usidrenih oko lagune u kojoj se vršilo testiranje. Iako su očekivali mnogo manju štetu, krajnji rezultat je bio mnogo gori nego što su uopšte mogli i zamisliti.



Prva bomba, kodnog imena “Able”, slična je onoj korišćenoj u japanskom Nagasakiju, a uništila je tek nekolicinu manjih brodova. Ali druga bomba, kodnog imena “Baker”, u mnogo je većoj meri šokirala svojim posledicama. Bačena 25. jula 1946, bomba “Baker” izazvala je ogromnu količinu vode i pokrenula snažni talas koji je u potpunosti uništio celu flotu, ali još veći šok bila je radijacija. Posada koja je poslata kako bi dekontaminirala brodove, uskoro se našla u krizi jer su i sami postali izloženi radijaciji koju je bilo nemoguće sanirati. Na brodovima je u svrhu testiranja bilo smešteno i 200 svinja, a zbog posledica radijacije, sve su umrle u roku od mesec dana.

Dugotrajne posljedice eksperimenta i njegovog uticaja na prirodu nisu bile očekivane, a svi brodovi korišćeni u ovom testu bili su namerno potopljeni jer je postojala prevelika opasnost za njihovo dalje korišćenje na bilo koji način.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.